Grundläggande om den så kallade energipyramiden

Energipyramiden, även kallad näringspyramid, illustrerar hur energin vandrar i näringskedjorna. Jag ska med hjälp av denna modell visa fördelarna med att vara vegetarian, det vill säga äta från de lägre näringsnivåerna.

Som ni säkert vet så kan inte energi förbrukas, utan endast omvandlas. I ett ekosystem sker fleras sådana energiomvandlingar. Genom fotosyntesen bildar organismer som innehåller klorofyll (bl.a. växter) kemiskt bunden energi. Detta med hjälp av ljusenergi från solen, koldioxid och vatten. Dessa organismer finns alltid längst ned i energipyramiden och kallas för producenter, de producerar energi. Energin lagras i sockermolekyler och annan energirik näring. Denna kemiskt bundna energi vandrar sedan från organism till organism i ekosystemets näringskedjor och därmed uppåt i energipyramiden. D.v.s. när organismer från nästa steg i pyramiden äter av producenterna vandrar energin. Det kan t.ex. vara en grävling som äter blåbär. Djuren som äter av växterna kallas i detta fall för förstahandskonsumenter, de konsumerar energi. Det djur som i sin tur äter grävlingen kallas för andrahandskonsument osv. Problemet är att mängden energirik näring minskar för varje steg i näringskedjan. Ju högre upp i energipyramiden man hämtar sin föda, ju minde näring får man i sig. Detta eftersom att i varje steg i pyramiden omsätts energi i form av värme och rörelseenergi. Det är den energi organismerna betalar för att kunna leva. Endast 10 % av den energirika näring som ingår i växtätarnas föda blir över och kan lagras i växtätarnas kroppar. Det är alltså denna mängd näring som blir tillgänglig för rovdjuren. För varje steg blir energiförlusten 90 %. Det är alltså ganska självklart att det inte blir speciellt mycket energi över till de högst upp i pyramiden.

Människans plats i energipyramiden finns längst upp eftersom att vi inte har några naturliga fiender som vill äta av oss, vi är därmed toppkonsumenter. Ska vi då äta en gädda, som har ätit en abborre, som har ätit en spigg, som i sin tur har ätit fjärdermygglarv så finns det inte mycket energi kvar för vår del. Skulle vi däremot utnyttja någon av de lägre energinivåerna i havet så skulle allt fler människor kunna livnära sig på havets produktion. Detta gäller såklart även alla andra näringskedjor. Alltså, genom att äta från de lägsta nivåerna i energipyramiden så får vi i oss mer näring och behöver inte äta lika stora mängder mat. Då är vegetarisk mat ett mycket relevant alternativ.
 
// Jennifer


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0