Torsken i Östersjön - ett världsomspännande problem

Majoriteten av de som bojkottar fisk i affären gör det endast på grund av det stora överfisket, men det ligger något mycket mer allvarsamt bakom det hela. På grund av EU:s regler beträffande fisket i Östersjön får man nämligen inte föra in all fisk man fångar på land – man tvingas istället dumpa redan död fisk.

Det är allmänt känt att torskbeståndet i Östersjön har minskat drastiskt. Orsaken till minskningen är ett omfattande överfiske* men även andra aspekter såsom övergödning. Trots ICES** rekommendationer om totalt fiskestopp har EU beslutat om fortsatt tillstånd att fiska i havet. För att motverka att torskbeståndet minskar ytterligare har EU därför infört särskida fiskekvoter***. De fiskare som överskrider dessa kvoter får helt enkelt hälla tillbaka torskarna i havet, i annat fall går fiskarna dyra böter tillmötes. Detta kan låta sunt till en början, men i själva verket dör torskarna i nätet kort efter att de fångats på grund av den stora tryckskillnaden mellan vattnet och luften.

Samtidigt som flera ton torsk går till spillo till nackdel för hela beståndet i Östersjön får det konsekvenser i andra delar av världen. Då fiskare begränsas alltmer av direktiv hemifrån beger de sig till andra ställen i världen där EU köpt upp fiskerätter. Ett exempel på detta är Afrika där lokala fiskare konkurreras ut av européer som fiskar ”deras” torsk och säljer den som exotisk fisk hemma. Samtidigt får de även upp andra arter som även de slängs tillbaka i havet. Även landlevande arter för illa av torskkonflikten - man kan se ett samband mellan det ökade fisket och ett minskat bestånd av till exempel apor i Afrika. Då man inte längre kan tillgodose sitt proteinbehov med hjälp av havet söker man sig inåt och tar det man får tag på.  


Under 1980-talet fiskades stora mängder torsk i Östersjön, närmare bestämt hela 450 000 ton år 1984. Det beräknade antalet torskar har nu sjunkit från över 1500 miljoner till 55 miljoner på tio år och år 1993 fanns knappt 4 procent av torskarna från 1984 kvar. Baltic Sea Media Project menar att det kommer ta minst 5 år innan ett beslut om förbud mot fiskdumpning genomförs, samtidigt är EU ytterst frikostiga med att dra in fiskeförbud. Fiskepolitikerna står nu inför ett stort problem – hur ska man tackla problemet att död fisk dumpas i havet och tillåts ruttna på bottnen?



*Fiske som tar upp fler fiskar än vad som är hållbart för fiskarnas fortbestånd och för ekosystemet som helhet.
**Internationella havsforskningsrådet.
***Begränsning för hur mycket fisk som får fångas (/föras i land).


 Källor: 
http://www.havet.nu/?d=33
”Alla torskar”, Baltic Sea Media Project, 2011

//Sofi



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0