Morotssoppa med jordnötspesto
Toppengod lunchsoppa som alltid går ner. Vill man ha en lite matigare soppa kan man blanda i grädde mot slutet. Peston är i princip ett måste för den är brutalt god, servera gärna hela kalaset med rostat pitabröd.
4 portioner, 45 minuter
1 gul lök
500 g morötter
2 potatisar
2 msk smör
2 grönsaksbuljongtärningar
1 l vatten
Jordnötspesto
1/2 chilifrukt
1/2 dl hackad koriander
1 lime
1 dl saltade jordnötter
1 1/2 msk rapsolja
1 krm salt
Tillagning
- Skala och hacka löken. Skala och skär morötterna i mindre bitar. Skala och tärna potatisarna.
- Fräs löken glansig i smör 2-3 minuter i en stor kastrull. Tillsätt morötterna och fräs ca 3 minuter. Tillsätt grönsaksbuljongtärningar, hälften av vattnet och potatistärningarna. Koka under lock ca 20 minuter.
- Mixa soppan slät med en stavmixer. Späd resten av vattnet och koka under omrörning 2-3 minuter.
- Pesto: Mixa salta jordnötter, chilifrukt, hackad koriander, färskpressad limejuice, rapsolja och salt.


Kommentarer
Trackback