Grön linspytt

Mättande lunchmat, är man semivegetarian kan man använda köttbuljong istället för grönsaksbuljong. Smaken blir då otroligt lik vanlig pytt!
 
4 portioner, 40 minuter
2 dl gröna linser
4 tärnade potatisar
2 tärnade morötter
2 msk olja
1 liten gul lök
2 dl majs
1 grönsaksbuljongtärning
Örtsalt, vitpeppar, soja 
 
Tillagning
  • Tärna potatisarna och morötterna. Hacka löken.
  • Sköjl linserna. Koka upp 6 dl vatten och lägg i linserna, koka på svag värme i 15-20 minuter. Lös upp en grönsaksbuljongtärning i 1-2 dl kokande vatten.
  • Stek potatisen och moröterna tills de känns mjuka. Tillsätt lök och majs och låt fräsa några minuter.
  • Blanda ner linserna och häll över buljongen. Låt pytten bli genomvarm. Smaksätt eventuellt med örtsalt, vitpeppar och soja.
 
 

Höstig böngryta

Perfektare höstmat än såna här mysiga grytor får man leta efter. Mums! Serveras gärna med cous cous och crème fraîche.
 
4 portioner, max 40 minuter
1 burk krossade tomater
1 gul lök
3 morötter
1 gul paprika
2 klyftor vitlök
250 g majs
4 dl kokta kikärtor
4 dl kokta svarta bönor
1 chilifrukt
olja
 
Tillagning
  • Hacka lök, morötter och paprika. Skrapa ur kärnorna ur chilifrukten och hacka denna. Pressa vitlöksklyftorna.
  • Bryn löken, i oljan, i en stor gryta.
  • Tillsätt krossade tomater, 3 dl vatten, morötterna, de pressade vitlöksklyftorna och chilin.
  • Låt puttra i 10 minuter. Häll i bönor, kikärtor och majs, låt sedan koka ytterligare 10 minuter (längre om du vill ha morötterna riktigt mjuka).
  • Tillsätt paprikan sist. Det smakar bäst när paprikan är rå och söt.
 
 

Soppa på svarta bönor

Den här soppan får mig, åtminstone utseendemässigt, att tänka på krig för den ser tyvärr så brutalt sunkig ut. Låt er dock inte luras, den är mycket godare än den ser ut! Servera gärna med crème fraîche, färsk koriander och bröd. 
 
4 portioner, 30 minuter
1 valfri chili
7-8 dl kokta svarta bönor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
8 dl grönsaksbuljong
1 tsk cayennepeppar
1 tsk tandoori (valfritt)
svartpeppar och salt
olja
 
Tillagning
  • Hacka gul lök, vitlök och chili fint.
  • Fräs i olja tills löken mjuknat tillsammans med cayennepeppar och tandoori.
  • Tillsätt bönorna tillsammans med ungefär 3/4 av bujongen. 
  • Koka upp och sjud sedan i cirka 15 minuter. 
  • Mixa hälften av bönsoppan slät och häll tillbaka i grytan tillsammans med resten av buljongen. Smaka av med salt och peppar.
 

RSS 2.0