Min allra första gurka!

Att odla sina egna grönsaker är något jag verkligen kan rekommendera. Dels är det otroligt gott men självklart även tusen gånger miljövänligare än att köpa i affären. Istället för att ett gigantiskt fartyg ska ta med sig dina grönsaker från andra sidan världen behöver du bara gå några steg och hämta dem själv.
 
Gurka är bland de lättaste grönsakerna man kan odla och det passar superbra att ha i till exempel tsatsiki till indiska grytor (jag vet, tsatsiki är inte indiskt men det är gott till ändå .. ). Jag behövde bara vänta några veckor innan jag kunde plocka med mig den här godingen från växthuset och mer är det på gång!
 
 
 
 

Fruktbomb

5 frukter om dagen är bra för magen - och något som är väligt lätt fixat med den här smoothien! Räcker flera dagar och är väldigt god efter att man tränat. Lingonen kamouflerar algsmaken väldigt bra och kiwin ger smoothien lite sting. Om man vill kan man ha i mer spirulina, se bara till att vänja magen först.
 
4 små glas
1 banan
1 päron
2 kiwi
2 dl äpplejuice
1 dl frysta lingon
2-3 tsk spirulinapulver
 
  • Mixa alla ingredienser - klart!
 
 
 

Världens bästa proteinpulver?

Om det är något spontanköp jag är väldigt nöjd med så är det min burk spirulinapulver. Visserligen färgar det mina superdrinkar lite konstigt grönt men det smakar inget speciellt och jag får i mig allt jag behöver. 
 
Så vad är då detta påfund? Spirulina är en alg som består av 60-70 procent proteiner vilket är tre gånger mer per viktenhet jämfört med nötkött. Den är även rik på olika mineraler (speciellt järn, kalcium, magnesium, mangan, kalium och zink). Spirulinan innehåller dessutom B-vitaminer, inklusive en stor del vitamin B12 som vegetarianer lätt får brist på, betakaroten, C-vitamin och E-vitamin. Den innehåller även 5-8 procent fett varav ett högt antal essentiella fettsyror (särskilt omega-6).
 
Jag har gärna i pulvret i bland annat apelsinjuice eller en väldigt mättande smoothie (recept kommer imorgon). Spirulina går att köpa i välsorterade hälsokostbutiker, jag köpte det på Life.
 
 

Hallonsmoothie

Busenkelt och väldigt gott. Använd gärna frysta hallon!
 
2 små glas, 10 minuter
1/2 dl hallon
1 banan
2 dl äpplejuice
1 msk kokosflingor
Ev. myntablad
 
Tillagning
  • Mixa hallon, banan och äpplejuice.
  • Garnera med kokosflingor och ev. mynta. 
 
 

Gratinerad linsgryta

En av de godaste vegetariska rätterna jag kan komma på, den är även otroligt mättande. Orkar man lägga ner sig ordentligt passar det väldigt bra att servera med stekta baguetteskivor (använd gärna olivolja).
 
4 personer, ca 40 minuter
3 dl röda linser
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
1 röd chili, t ex spansk peppar
2 msk olivolja
3 dl vatten
2 msk koncentrerad grönsaksfond
2 burkar krossade tomater (à 400 g)
1/2 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 röd paprika
150 g fetaost
 
Tillagning
  • Sätt ugnen på 225 grader. Koka linserna i ca 5 minuter. Låt rinna av.
  • Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Frä lök och chili i olja tills löken mjuknat. Tillsätt de kokta linserna, vatten, fond, krossade tomater och timjan. Koka ihop ca 5 minuter. Krydda med salt och peppar.
  • Häll över allt i en ugnssäker form. 
  • Kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Strö paprikan över grönsaksgrytan och smula över osten. 
  • Tillaga mitt i ugnen ca 10 minuter. Garnera ev med bailika och servera med bröd till.
 

Fruktgröt med selleri

Låt er inte avskräckas av sellerin - faktum är att den faktiskt ger en riktigt fräsch smak. Den här gröten passar superbra som mellanmål!
 
2 portioner, 15 minuter
1 selleristjälk
1 kiwi
1 litet äpple
1 päron
1 tsk kanel
1 msk linfrön, krossade
 
Tillagning
  • Dela sellerin och frukterna i stora bitar.
  • Mixa selleri och frukt, tillsätt lite i taget.
  • Strö över kanel och krossade linfrön.
 

Gräsätarguiden fortsätter!

Som de flesta säkert vet var Gräsätarguiden ett projektarbete och som alla projektarbeten tog det så småningom slut. Jag, Sofi, har dock tagit beslutet att fortsätta blogga här.
 
Gräsätarguiden kommer inte längre att vara praktexemplaret av ett projekt med givna ramar kring hur bloggen ska vara - jag har planer på att vidga perspektivet. Istället för att bara beröra miljöaspekterna av köttindustrin kommer jag även att beröra hälsoaspekter. Det kommer även att dyka upp inlägg om andra typer av medveten konsumtion och annat som är bra att veta. Givetvis kommer det även att läggas upp massor av recept! På senaste tiden har jag börjat intressera mig för raw mer och mer så det är något ni absolut kan räkna med att det kommer på tal. 
 
Jag hoppas att ni kommer fortsätta att läsa bloggen och att fler och fler blir inspirerade av Gräsätarguiden!

RSS 2.0