Vegetarian shoes

Spinner vidare på skoinköp för detta är något jag helt glömt att skriva om!
 
Efter en fin promenad i Göteborg gick jag nämligen in i en eko-affär och fick syn på dessa godingar. Jag blev lite ledsen över att jag verkligen inte passar i boots för dessa är ju toppen. Vegetarian shoes heter märket och skorna är producerade i Storbritannien (plus i kanten på transportfronten). De är inte gjorda i skinn som Dr. Martens och har inte lädersula, de är helt vegetariska.  Ett annat megaplus är att de är mycket billigare än Dr. Martens (dessa kostar till exempel 945 kr). Just den här modellen heter Bolder Boot Smooth Lite och finns att köpa här
 
 
 
 

The Flip Flop!

Dags att köpa nya flipflops? Förra veckan var jag och inhandlade ett par av "The Flip Flop" hos Life och jag kan bara säga att jag är mer än nöjd! Först var jag lite skeptisk till förhöjningarna i sulan men allt eftersom blev de mjukare och man blev inte lika trött i fötterna. Frukta dem inte när du provar dem i affären!
 
Och varför skriver jag om detta inköp här av alla ställen? Jo, jag har nog aldrig hört talas om miljövänligare flipflops. 99 % av allt spillmaterial i fabriken återanvänds och undersulan är gjord av återvunna bildäck. Innesulan är gjord av ett EVA-material som är 25 % återvunnet material. Jag brukar tycka att alla dessa finurliga saker produkter förpackas i är ren bullshit men hållaren till The Flip Flop är helt gjord av återvunnet material. Det enda negativa med dessa är att de produceras i Indonesien (en bit bort..) men å andra sidan kanske man får offra en kort transport för i övrigt miljövänliga aspekter. 
 
The Flip Flop går att köpa på deras hemsida eller i Life-butiken. Passa på att ta en kik i Lifebutiken, när jag köpte mina var det specialpris (99:-)!
 
 
 

Pasta med valnötspesto

Matig pasta som passar både som lunch och lättare middag. Servera med en blandsallad. 
 
4 portioner
400 g past, t.ex. castellane
 40 g parmesanost
1 skiva vitt formbröd
3 msk mjölk
2 msk pinjenötter
75 g valnötter
3 msk olivolja
1 kruka bladpersilja
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
 
Tillagning
  • Riv osten. Lägg brödet i mjölken i ca 2 minuter. Rosta pinjenötterna i en torr, het stekpanna. 
  • Mixa ost, bröd, mjölk, valnötter, olja, persilja (spara lite till garnering och pressad vitlök med en stavmixer eller matberedare. Krydda med salt och peppar.
  • Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. Häll 0,5-1 dl av pastakokvattnet i peston.
  • Låt pastan rinna av och blanda den med såsen. Strö över pinjenötterna och garnera med persilja.
 

Tortellinisoppa

Perfekt som en lätt lunch. Vi missade att det inte fanns matlagningsgrädde hemma så vi bytte ut det mot turkisk yoghurt vilket fungerade utmärkt. 
 
4 portioner
1 påse torkad tortellini med ricotta och spenat (250 g)
500 g passerade tomater
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1,5 dl matlagningsgrädde
1 dl flagad parmesanost
1 dl blandade färska örter (tex gräslök, persilja)
 
Tillagning
  • Koka tortellinin enligt anvisningarna på förpackningen.
  • Koka upp passerade tomater, vatten och buljongtärning. Tillsätt grädden. 
  • Fördela tortellini i soppskålarna. Häll på soppan.
  • Strö över ost och klipp över färska örter. Servera med bröd och/eller sallad.
 

Vit chokladkräm med kiwisorbet och passionsfrukt

Vill du göra en rolig dessert som är enkel att göra ska du definitivt prova denna. Bortsett från att man behöver röra om i sorbeten ibland (vilket jag glömde av, därav den misslyckade kulan) sköter den sig helt själv. Den syrliga kiwin matchas fint av vit choklad och passionsfrukt och utgör ett perfekt avslut på en sommarmiddag. 
 
4 portioner, ca 2,5 tim
6 kiwi
3 msk florsocker
0,5 dl vatten
100 g vit choklad
1 dl turkisk yoghurt
3 passionsfrukter
 
Tillagning
  • Skala kiwisarna och skär dem i mindre bitar. Mixa kiwi med socker och vatten med en stavmixer, stötvis, så att inte fröna går sönder. Häll smeten i en form och frys i 2 timmar. Rör några gånger med en gaffel under tiden. 
  • Hacka chokladen och smält den över vattenbad. Blanda chokladen med turkisk yoghurt. Halvera en passionsfrukt och gröp ur fruktköttet, blanda ner i krämen. Fördela i 4 glas och ställ i kylen i 15 minuter. 
  • Gröp ur fruktköttet ur resterande passionsfrukter och häll det över chokladkrämen i glasen. Toppa med en kula kiwisorbet och servera. 
 
 
 

Vilka typer av påverkan på miljön har industriell djurhållning?

Detta är första frågeställningen i vår projektrapport. Eftersom bloggen inte är designad för längre texter kan ni mejla [email protected] för att få rapporten i den ursprungliga formen (då medföljer även källförteckning osv).

 

Köttproduktionen orsakar större utsläpp av växthusgaser än transportsektorn enligt en rapport från FN:s fackorgan för jordbruk, FAO. Boskapsuppfödningen står närmare bestämt för 18 procent av växthusgasutsläppen. Fram tills 2050 beräknas köttproduktionen ha fördubblats på grund av ökade inkomster inom denna industri. Boskapssektorn svarar för 9 procent av de koldioxidutsläpp som mänsklig aktivitet ger. Dessutom står boskapsskötseln för 65 procent av lustgasutsläppen och detta ämne har en mycket stark klimatpåverkande effekt. Vidare ger sektorn 37 procent av de metanutsläpp som kan knytas till mänsklig aktivitet.

Enligt Martin Saar används i huvudsak olja som energikälla för jordbruket och förädlingsindustrin. Enligt Naturvårdsverkets rapport Fakta om maten och miljön är den största miljöpåverkan av köttet foderproduktionen och uppfödningen. Kött från betande djur är i regel bättre ur miljösynpunkt än kött från djur som står inne och utfodras med importerat kraftfoder. Man har noterat att svenskarna har ökat sin köttkonsumtion med 30 procent under 30 år. Samtidigt har sojaproduktionen ökat tio gånger sedan 50-talet. Sojaprodukterna används främst till foder.

Den soja som används som foder i Europa tillverkas i Brasilien. För att ge möjlighet att odla sojaväxterna avverkas skogar i Amazonas. Det mesta av sojan kommer från regionen Mato Grosso i mellersta Brasilien, där det sker en expansion av sojaodlingarna. 75 procent av proteinfodret i Sverige och Europa importeras menar Lantbrukarnas Riksförbund genom Jan Eksvärd och enligt Naturskyddsförbundet äter svenska grisar cirka 390 000 ton sojafoder årligen. Detta sker på bekostnad av Cerrados stora savanner. Cerrados är ett av de ekosystemen i världen med högst biologisk mångfald. Under de senaste 35 åren har över hälften av Cerrados uppodlats. Orsaken är att köttet måste produceras snabbt och billigt och detta foder är mycket billigare och mer snabbt odlat än foder man odlar i Europa

Jordbruksprodukterna vidareförädlas i många steg och transporteras långa sträckor. Detta leder till att de förlorar näring samt tappas smak och lukt. En följd av detta är att producenterna måste tillsätta smak- och aromförstärkande ämnen vilket utgör ännu en process i framställningen av köttet. Detta kräver således energi och ger koldioxidutsläpp då köttindustrin till stor del använder olja som drivmedel. 

Ett annat exempel på miljöinverkan kring den industriella djurhållningen är utsläppen av gödningsämnen. Genom att en stor del av djurfabrikerna ofta inte koncentrerar sin gödsel till en uppsamlingsplats på ett korrekt sätt läcker gödningsämnen från dessa ut i naturen. Efter en tid når dessa ofta vattendrag. Gödselläckagen leder i sin tur till övergödda våtmarker och i värsta fall kan det leda till döda bottnar i hav, Östersjön är ett exempel på ett så pass drabbat område. På grund av ökad efterfrågan på fläskkött har stora satsningar på grisproduktion i bland annat Polen och Ryssland tagit vid. Bristen på gödselhantering i de baltiska länderna leder till att gödsel följer med flodernas flöde ut i Östersjön. Enligt BalticSea2020 visar studier att en gris producerar lika mycket avföring som tre människor. Många djurfabriker har kapacitet att producera upp till 5500 grisar på en gång. De ekonomiska vinster som finns att tillgå genom att spara på sådana punkter gör att företagarna inte väljer att anamma en korrekt gödselhantering då det är mycket kostsamt för företaget. På grund av detta har alger fått möjligheten att med råge tillgodose sina behov av mineraler och därmed kunnat massföröka sig. Naturlig gödsel innehåller nämligen mineralämnena fosfor och kväve som ofta är bristämnen hos växter. Får växter ett tillskott på gödningsämnen de har brist på kommer de explosionsartat att växa och det blir algblomning. Eftersom de konsumerar stora mängder syre leder algblomningen till ökad syrebrist i havet och därmed blir övriga arter lidande. Hela ekosystemet blir rubbat vilket är till nackdel för fiskeindustrin. Genom att stora trålare fångar flera ton fisk varje dag försvinner även algernas naturliga fiende vilket utgör en ökad chans för dessa att föröka sig ännu mer. Jordbruket står för den största delen av den svenska kvävetillförseln till havet, år 2000 bidrog jordbruket med 49 procent av allt kväve till haven. Jordbruket bidrog även med 45 procent av allt fosfor till haven år 2000.

I och med att skog skövlas till förmån för fisk- och skaldjursproduktion förstörs mängder av artrika ekosystem och kulturarv. För att producera skaldjur krävs ett särskilt fördelaktigt klimat vilket finns att tillgå vid viktiga regnskogsområden. Skaldjurproducenterna skördar därför dessa skogar för att ge plats åt sina odlingar. Regnskogarna är naturliga koldioxidreservoarer som tar upp mängder av CO₂-ekvivalenter varje år. Genom att förstöra dessa försvinner en väl utvecklad luftrenare som gör att koldioxidhalterna hålls nere och koldioxidhalten ökar därmed i troposfären och stratosfären. Mangroveskogarna, som ofta är särskilt drabbade, utgör även ett naturligt reningssystem för det förorenade vatten som annars skulle ta sig ut till kuster och därmed de milslånga korallreven. Försvinner reningssystemet som dessa skogar utgör kommer korallreven att få syrebrist på grund av övergödning och så småningom kommer de att ruttna bort. 

Enligt Mat-klimat-listan ger ett kilo benfritt nötkött samma utsläpp som 260 kg oskalade potatisar. Ett kilo potatis ger ett utsläpp av 0,1 kg CO₂-ekvivalenter/kg medan ett kilo benfritt nötkött ger ett utsläpp av 26 kg CO₂-ekvivalenter/kg. Jämför man med denna mängd nötkött släpper Quorn ut 4 kg CO₂-ekvivalenter/kg. Torkade baljväxter orsakar ett mindre utsläpp då 37,14 kilo av dessa släpper ut samma mängd CO₂-ekvivalenter per kilo som ett kilo kött. Dessa siffror innehåller primärproduktionen inklusive insatsvaror, förädling, förpackning och transport till Sverige

Det krävs även stora mängder vatten för att producera kött. För att producera ett kilo kött krävs cirka 16 000 liter vatten. Detta beror på att djur befinner sig mycket högt i näringskedjan. Denna siffra beror givetvis även på var livsmedlen blivit producerade. Har de blivit producerade i ett land med torr, varm miljö kräver de mer vatten i sin produktion

Köttproduktion bidrar till utfiskning av hotade hav då fiskmjöl och fiskolja ofta används som foder till boskap och odlad fisk. Fiskmjölet används som foder till bland annat jätteräkor och norsk odlad lax. För varje kilo lax behövs mellan 2-5 kilo annan fisk. Denna fisk är fisk som odlats olagligt med skadliga metoder, alltså är det inte en lösning på utfiskningen av haven.

Vad är raw food?

Raw food, eller råkost, är en kosthållning som består av obehandlad och ofta ekologisk mat. Kosten inkluderar ofta mycket vegetarisk mat som till exempel färska frukter, bär, rotfrukter, nötter, örter och alger. Maten hettas aldrig upp över 42 grader. 
 
Varför just 42 grader?
  • När maten upphettas över 42 grader försvinner 60-80 % av näringen. Det kan även bildas inflammatoriska ämnen som inte är bra för hälsan (ALE/AGE). 
  • Vid 42 grader inaktiveras levande enzymer som finns i vegetabiliska råvaror. Levande enzymer hjälper vår matsmältning och våra celler att ”läka sig själva”.
  • Vid upphettning över 42 grader försvinner biofotoner från livsmedlen. Biofotoner förklaras lättast som svaga men sammanhängande elektromagnetiska vågor som utsänds av alla levande system. Biofotoner verkar vara nära förbundna med cellernas fysiologiska och biologiska funktioner som levande ting. Detta kan viserligen låta flummigt men detta är den energi vi känner men inte alltid ser.
  • Antioxidanter förstörs vid upphettning. Antioxidanterna hjälper till att ta hand om fria radikaler.
  • När maten inte upphettas över huvud taget bevaras all vätska i den. Vatten är viktigt för både kropp och knopp. Cellerna i din kropp har lättare att tillgodose sig vätskan från frukt och grönt än rent vatten.
Många förväxlar ofta raw food med levande föda men dessa två kosthållningar är inte synonyma. Vad som förenar dem är att råvarorna inte får bli upphettade över 42 grader vi tillagningen. Raw food handlar om färska råvaror och att välja vad som är bäst för stunden medan man med levande föda ofta blötlägger och fermenterar råvarorna. 
 

Linsbiffar med bulgursallad

Servera gärna med en klick matyoghurt! Vill man kan man givetvis koka linserna och kikärtorna själv. 
 
4 portioner
2 dl bulgur
2 gula lökar
2 msk curry
2 förpackningar kokta röda linser (à 380 g)
1 dl kokta kikärter
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk + 2 krm salt
rapsolja
1 gurka
1 påse sallad (mixsallad, bladspenat, vad som helst) à 140 g
2 krm nymalen svartpeppar
 
Tillagning
  • Koka bulguren enligt anvisningar på förpackningen. 
  • Skala och finhacka löken. Fräs den med curryn i olja ca 3 minuter. 
  • Häll av och skölj linserna och kikärtorna i kallt vatten. Mixa dem med ägget till en grov massa. Tillsätt mjöl, 1,5 tsk salt och den frästa löken. Forma små biffar med fuktiga händer. Stek dem ca 4 minuter på varje sida (de ska ha knaprig yta så att de håller ihop).
  • Skala gurkan och skär den i bitar. Häll av bulguren och blanda den med sallad och gurka. Krydda med 2 krm salt och peppar. 
 

Squashfrallor

Så himla lätt och så himla gott. Jag inbillar mig att det är squashen som gör dem så himla saftiga (utan att vara degiga) på insidan. Mm. De här är förresten jättegoda att ha den hemlagade färskosten på!
 
Till 24 bröd
50 g jäst
1 dl vatten
6 dl filmjölk
1/2 dl olivolja
2,5 dl grovt riven squash
0,5 msk hel kummin
0,5 msk salt
5 dl grahamsmjöl (300 g)
8 dl vetemjöl (480 g)
 
Tillagning
  • Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i vattnet. Värm filmjölk och olivolja till fingervarmt, 37 grader. Häll blandningen över jästen. Tillsätt squash. Stöt kumminfröna i en mortel. Tillsätt kummin, salt och de båda mjölsorterna (lite i taget). Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  • Ta upp och knåda degen lätt på mjölad arbetsbänk. Dela degen i 24 bitar och rulla dem till frallor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter. 
  • Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in frallorna mitt i ugnen och sänk ugnsvärmen till 225 grader. Grädda ca 15 minuter. Låt svalna på galler.
 

Hemlagad färskost med örter

Så himla gott, speciellt på mellanmålsmackan. Tyvärr glömde jag fota inpackningen av skålen men grundprincipen är att fästa kökshandduken över en skål så att osten kan rinna av ordentligt.
 
Ca 6 dl
8 dl naturell yoghurt
5 dl gräddfil
1/2  dl finhackade örter (tex basilika, gräslök, persilja)
1 tsk örtsalt
2 krm nymalen svartpeppar
 
Tillagning
  • Värm försiktigt yoghurt och gräddfil, under omrörning, till ca 45 grader så att blandningen skär sig. "Packa in" en skål i en ren kökshandduk med hjälp av klädnypor (så att den är sträckt över skålen) och häll i blandningen. Låt rinna av i kylen i 4-5 timmar.
  • Rör ner örterna i osten. Krydda med örtsalt och peppar. Lägg osten i en burk och förvara i kylen. 
 
 

Kroppkakor med svampfyllning

Första gången jag gjorde kroppkakor och det gick inte särskilt bra som ni ser (jag hade lite bråttom/var jättehungrig). Hoppas det går bättre för er! Servera gärna med en sallad gjord på babyspenat, västerbottenost, vitvinsvinäger och lite rapsolja. 
 
4 portioner, 1 timme
Deg
1 kilo potatis
2,5 dl vetemjöl
2 ägg
2 tsk salt
 
Fyllning
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
300 g svamp, gärna olika sorter
2 msk smör
2 msk hackad timjan
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
 
Tillagning
  • Skala och koka potatisarna mjuka i vatten. Låt rinna och ånga av. Pressa den genom en potatispress och låt svalna. Blanda potatisen med mjöl, ägg och salt.
  • Fyllning: ansa och strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Stek svampen i smör tills det mesta av vätskan har kokat in. Tillsätt purjolök och vitlök och låt fräsa med ca 3 minuter. Krydda med timjan, salt och peppar. Låt svalna. 
  • Dela degen i ca 12 bitar. Fördela fyllningen på bitarna och vik över deg. Forma degen runt fyllningen till puckliknande kroppkakor. Sjud dem i lättsaltat vatten i ca 10 minuter eller stek dem.
 

Pias snabba lingonlimpa

Perfekt bröd när man har bråttom! Ingredienserna rör du ihop på en kvart och sedan sköter det sig själv. 
 
1 limpa, förberedelser 15 min + tid i ugn ca 1 timme. 

4 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1.5 tsk salt 
2 tsk bikarbonat
4 dl filmjölk
0.5 dl sirap (spelar ingen roll vilken - men blir mustigast med brödsirap)
3 msk lingonsylt 

Tillagning

  • Blanda torra ingredienser först, ha sedan i de blöta. Blanda väl med slev. 
  • Lägg degen i en 1.5 l smord limpform.
  • Grädda limpa i nedre delen av ugnen på 175 grader i 1 timme 
  • Låt limpan svalna i en bakduk .
Tips
  • Det går bra att byta ut lingonsylt mot lingon, bakar då med 4 msk.
  • Stäng av ugnen efter 50 min och låt brödet stå på eftervärme i ugnen så sparar du energi. 
 

Morotsblastpesto

Efter så många morotsbaserade rätter passar det utmärkt med denna pesto. När man vanligtvis brukar slänga blasten är det roligt att kunna göra något av den. Och miljösmart! Förvånansvärt gott dessutom.
 
4 portioner
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 dl hackad morotsblast
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 dl extra virgin olivolja
  • salt, peppar
Tillagning
  • Rosta solrosfröna i en stekpanna med lite olja och salt.
  • Hacka morotsblasten och ha ner i en mixer tillsammans med solrosfrön, grovriven parmesanost, vitlök och olja.
  • Kör till en slät smet. Smaka sedan av med salt och peppar.
 

Majsplättar

Gott med crème fraîche smaksatt med sambal oelek.
 
4 portioner, 45 min
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 500 gram majskorn
  • 2 krm salt
  • Smör eller olja att steka i
Tillagning
  • Blanda vetemjöl med ägg i en stor bunke.
  • Rör i mjölken under vispning och rör ut klumparna.
  • Tillsätt hälften av majsen.
  • Mixa pannkakssmeten med majskornen med en stavmixer eller kör i matberedare eller blender. Majskornen ska krossas grovt och blandas i pannkakssmeten.
  • Tillsätt resten av majsen och fortsätt mixa.
  • Värm en stekpanna till 3/4 värme. Tillsätt en msk smör eller olja, klicka ut smeten i små plättliknande rundlar och stek i ca 3-4 minuter på varje sida.
 
 

Fullkornspannkaka

Klassiska pannkakor är nog den vegetariska måltid som vi svenskar älskar allra mest! Här kommer ett recept på en fullkornsvariant som jag brukar göra. För den som gillar pannkakor till frukost och vill äta lite nyttigare är det toppen att ha mosad avokado som tillbehör istället för sylt.
 
Det här receptet är för övrigt toppen för oss som är helt värdelösa på att vända pannkakor. Följer man bara instruktionerna på sista punkten är det nästan omöjligt att misslyckas.
 
8 pannkakor, under 30 minuter
  • 1.75 dl vetemjöl
  • 1.75 dl grahamsmjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1.5 st ägg
  • 0.5 tsk salt
  • smör att steka i
Tillagning
  • Vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet.
  • Vispa i resterande mjölk, ägg och salt.
  • Smält smör i en stekpanna. 
  • Tricket för att göra dessa pannkakor perfekt tunna och genomstekta är enkelt. Ha i ganska lite smet och "bre" ut den dirket efter att du ställt ned bunken. Fortsätt att bre ut den tills du ser att pannkakan i princip är genomgräddad. Vänta några sekunder och vänd. Låt pannkakan få stekyta på andra sidan och vänd sedan tillbaka den och grädda lite till. Förutom att pannkakan blir tunn och genomstekt blir risken mindre att den går sönder när du vänder den. 
 

Linsbiffar

Funkar både som biffar och vanlig linsröra. Om så önskas passar det att använda koriander istället för bladpersilja.
 
4 portioner, 30 minuter
  • 2 dl okokta röda linser
  • 4 morötter
  • 1 vitlöksklyftor
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • honung
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2-3 msk vetemjöl eller sojamjöl eller 1 kokt potatis
  • olja att steka i
  • Ev. sesamfrön
Tillagning
  • Skala och skiva morötterna. Koka dessa med linserna i ca 15 minuter. Låt rinna av i durkslag.
  • Pressa i vitlöken. Mixa!
  • Skölj och hacka bladpersilja samt tillsätt curry, spriskummin, salt och peppar.
  • Känns linsröran för lös kan du tillsätta någon msk mjöl som vetemjöl, sojamjöl eller mosad kokt potatis för att binda ihop röran.
  • Forma till biffar. Panera ev med sesamfrön.
  • I panna: Värm en stekpanna med olja i (medelvärme). Lägg i biffarna försiktigt och stek dem gyllenbruna på varje sida (ca 4 minuter på varje sida).
  • I ugn: Du kan också baka linsbiffarna i ugnen på 200 grader i 20 minuter i en ugnspanna med olivolja i botten. Vänd biffarna efter halva tiden.
 

Morot och sötpotatisgryta med kokos och lime

Servera med linsbiffar, alternativt koka med linser eller quornbitar i slutet. Toppa med rostade mandelflarn eller rostade solroskärnor.
 
4 portioner, ca 50 minuter
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 morötter
  • 500 g sötpotatis
  • 2 msk olja
  • 2 tsk koriander
  • 1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
  • 1 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 lime
  • Mandel eller solrosfrön
  • salt och peppar
Tillagning
  • Skala och skär lök, vitlök, morötter och sötpotatis i tärningar.
  • Fräs lök och vitlök i oljan, tillsätt koriander mot slutet av fräsningen. Tillsätt sötpotatis, morötter, kokosmjölk, vatten och grönsaksbuljongtärning. Låt grytan koka 20-25 minuter.
  • Smaksätt med pressad lime, salt och peppar.
 

Morotssoppa med jordnötspesto

Toppengod lunchsoppa som alltid går ner. Vill man ha en lite matigare soppa kan man blanda i grädde mot slutet. Peston är i princip ett måste för den är brutalt god, servera gärna hela kalaset med rostat pitabröd.
 
4 portioner, 45 minuter
1 gul lök
500 g morötter
2 potatisar
2 msk smör
2 grönsaksbuljongtärningar 
1 l vatten
 
Jordnötspesto
1/2 chilifrukt
1/2 dl hackad koriander
1 lime
1 dl saltade jordnötter
1 1/2 msk rapsolja
1 krm salt
 
Tillagning
  • Skala och hacka löken. Skala och skär morötterna i mindre bitar. Skala och tärna potatisarna.
  • Fräs löken glansig i smör 2-3 minuter i en stor kastrull. Tillsätt morötterna och fräs ca 3 minuter. Tillsätt grönsaksbuljongtärningar, hälften av vattnet och potatistärningarna. Koka under lock ca 20 minuter.
  • Mixa soppan slät med en stavmixer. Späd resten av vattnet och koka under omrörning 2-3 minuter.
  • Pesto: Mixa salta jordnötter, chilifrukt, hackad koriander, färskpressad limejuice, rapsolja och salt.
 

RSS 2.0