Stroganoff

Ännu en quornbaserad rätt, denna gång med quornstrimlor i en god vegetarisk stroganoff. 
 
4 portioner, 30 minuter
 
1/2 hackad gul lök
1 msk flytande milda
300 g quornstrimlor
200 g kantareller
2 msk vetemjöl
4-5 dl mjölk
2 msk grädde
2 msk ketchup
salt
peppar
 
Tillagning
  • Bryn löken i smöret.
  • Blanda ner quornstrimlorna och kantarellerna. Stek tills allt fått färg.
  • Blanda ner vetemjöl, mjölk, grädde och ketchup.
  • Salta och peppar och låt stå och puttra i några minuter. 
Servera tillsammans med ris. 
 
 
// Jennifer
 
 
 

Inbakad tacofärs

Det här var verkligen en brutalt lyckad improvisation! Kanske litelite komplicerat om man är van att slänga i allt hipp som happ men det är värt det, det blev helt underbart.

2-3 portioner
2 dl bulgur
150 g quornfärs
1 tomat
1 rödlök
1 paprika
2 dl crème fraîche
tacokrydda
riven ost efter behag
 
Tillagning
  • Koka bulguren, den får gärna bli lite överkokt, och sätt på ugnen på 200 grader. 
  • Skär samtidigt tomat, rödlök och paprika i småbitar. Blanda detta med crème fraîchen. 
  • Låt bulguren rinna av ordentligt och tryck sedan ut den i en form (som pajdeg). 
  • Varva quornfärs och crème fraîcheblandning. Krydda även lite på varje lager. Avsluta med bulgur (har du gjort rätt ser du inte fyllningen någonstans). 
  • Strö över riven ost och ställ in i ugnen i 15 minuter. 
Såhär ser det ut när det är upplagt! Det bev uppätet så fort att jag inte hann fota själva inbakningen. 



//Sofi

Quorngratäng med tortilla

Receptet hittade jag på allas.com. Det är helt klart en av de godaste vegetariska rätterna jag har ätit hittills. Men alla quornrätter är ju såkart goda!
 
4 portioner, 30 minuter
 
ca 250 g pasta (fjärilsmakaroner)
300 g quornfärs
1 msk rapsolja
2 tsk soja
1/2 hackad gul lök
400 g passerade tomater
2 krm chilipulver
salt
peppar
1 hackad paprika
2 dl riven ost
 
Tillagning
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Koka pastan medans du steker färsen i olja. 
  • Blanda i soja, lök, tomater och krydda i färsen. Sjud på låg värme utan lock i 5 minuter. Blanda sedan i paprikan.
  • Lägg pastan i en ugnsform och lägg quornröran ovanpå. Strö över riven ost och låt stå i ugnen i ca 12 minuter.
Servera med tortillachips, tomater, majs och sallad. 
 
 
 
// Jennifer
 

Blomkål- och morotsmos

Ett helt underbart gott mos som man kan äta till det mesta! Enkelt och snabbt att laga.
 

4 personer, 15 min
1 blomkålshuvud
5 morötter
1 msk smör
½-1 dl grädde
salt
valfri krydda
 
Tillagning
1. Koka upp vatten och salta.
2. Skala morötterna och riv dem.
3. Skär blomkålshuvudet i mindre bitar.
4. Lägg morötterna och blomkålen i det kokande vattnet och koka i ca 7 min.
5. Häll av vattnet.
6. Mixa blomkålen och morötterna med stavmixer och blanda i smör och grädde tills du får önskad konsistens.
7. Krydda efter egen smak! Jag använder vitpeppar till detta.
 
 
 
// Sandra
 
 

Saffransgrönsaker med svart ris

Supergott (om man gillar saffran förstås) och väldigt, väldigt lättlagat! 

2 portioner
1,5 dl svart ris
1 fänkål
2 paprikor
1 rödlök
1 msk olja
1 kuvert saffran (1/2 g)
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
Salt och vitpeppar
2 msk pumpafrön (kan uteslutas)

Förberedelser

  • Skär rödlök i klyftor. Skär paprika och fänkål i skivor (hela fänkålen kan användas). 

Tillagning

  • Börja koka riset enligt förpackning (cirka 30-40 minuter)
  • Stek grönsakerna i oljan. Strö över saffran, häll på vatten och lägg i buljongtärningen. Låt koka på svag värme (gärna under lock) i 6-7 minuter.
  • Smaka av med salt och svartpeppar.
  • Strö över pumpafrön och servera med riset.  


//Sofi

Enkel bolognese

Detta är en enkel och snabb bolognese som jag slängde ihop. Inspirationen fick jag från baksidan av quornfärs-paketet.
 
4 portioner, 35 minuter
 
300 g sojafärs
1 tärnad morot
1/2 finhackad gul lök
1 msk rapsolja
1 burk Dolmiosås, extra kryddig 500 g 
1 msk ketchup
1 grönsaksbuljong
salt
peppar
 
Tillagning
  • Bryn färsen, moroten och löken i olja i 5 minuter. 
  • Tillsätt Dolmiosåsen, ketchupen och buljongen. Salta och krydda.
  • Låt sjuda på svag värme i ytterligare 20 minuter. 
Servera med valfri pasta och riven ost.
 
 
// Jennifer

Fusilli med champinjoner

En av de godaste "tråkiga" vardagsrätterna man kan hitta. Den fungerar även bra som en använd vad du har hemma-rätt.

Tips! Låt kranen stå på en stund så att vattnet blir riktigt varmt och vänta med att salta. Lägg på locket och vattnet kommer då att koka upp snabbare.
 
Valfritt antal personer, ca 15 min
Champinjoner,  ta så mycket du behöver. Jag använde 275g till en person.
1-2 dl crème fraîche, beroende på hur många du lagar mat till.
Fusilli, koka så mycket du behöver
Peppar
Salt
Smör
 

Tillagning
1. Sätt pastavatten på kokning och salta
2. Skiva champinjonerna
3. Häll pastan i det kokande vattnet och koka enligt anvisningarna på paketet.
4. Hetta upp en stekpanna och lägg en smörklick i.
5. Stek champinjonerna så att de blir mjuka och bruna.
6. Lägg crème fraîche i pannan och rör om.
7. Smaka av med salt och peppar. För att ge rätten mer smak kan man krydda med vad man tycker om, t.ex. timjan eller curry. Använder du curry kryddar du redan i smöret.
 
 
// Sandra
 
 

Morotspannkakor

Otroligt mättande och tusen gånger godare än vanliga pannkakor enligt min mening. De hjälpte mig dock konstatera att jag INTE har vända-pannkakor-begåvningen .. det är bara att kolla sista bilden. Som tur var anade jag detta redan innan och fotade stekpannan!
 
Tips: Använd en uppochnervänd sked när du ska vända pannkakorna. Risken att de petas sönder blir mindre och ytan pannkakan ligger på större. 

4 portioner 
1½ dl vetemjöl
½ dl rågmjöl eller grahamsmjöl (eller ytterligare ½ dl vetemjöl)
4 rivna morötter
½ tsk salt
4 dl mjölk
4 ägg
3 msk rapsolja (eller margarin/smör)
 
Tillagning
  • Blanda vete- och rågmjöl i en bunke. Tillsätt saltet.
  • Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
  • Blanda i morötterna.
  • Vispa i resten av mjölken och äggen. Tillsätt hälften av oljan.
  • Låt gärna smeten svälla i cirka 30 minuter.
  • Värm olja i en stekpanna och stek tunna pannkakor. Servera med crème fraîche, keso eller liknande! 
 


//Sofi

Lasagne

Denna lasagne har min mamma gjort i alla år, det mesta kan man läsa på baksidan av lasagneplattor-paketet men vi har gjort några små justeringar.
 
2 portioner, 

150 g quornfärs
rapsolja
3 dl mjölk
3 dl vatten
7 lasagneplattor
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
paprikapulver
flytande Becel 
 
Tillagning
 
  • Smörj en ganska liten form och sätt ugnen på 200 grader.
  • Stek färsen i olja och rör ned såsmixen bestående av mjölk och kallt vatten. Låt såsen småkoka i några minuter.
  • Blanda en vit sås av mjölk, vetemjöl och paprikapulver.
  • Blanda färsen med den vita såsen. 
  • Varva sås med plattor i formen. Börja med sås och sluta med sås. 
  • Strö ev. på riven ost.
  • Granera mitt i ugnen i 30 minuter. 
 
// Jennifer
 

Spenatsoppa med fetacrème

Ja, jag har fått dille på soppa. Den här är en otroligt god och mättande soppa som passar perfekt när det regnar!
 

4 portioner, 20 min
1 paket hel fetaost
1 gul lök
2 dl grädde
8 dl grönsaksbuljong
olivolja
peppar
salt
1 msk smör
400 g fryst spenat, hackad
 
Tillagning
Soppa
1. Gör buljong, du kan använda tärningar eller egen.
2. Finhacka löken och fräs den mjuk utan att den får färg.
3. Tillsätt spenaten och låt den tina lite.
4. Häll på buljongen och koka upp. Låt koka i ca 15 min.
5. Tillsätt grädde.
6. Smaka av med salt och peppar
7. Ät och njut!
 
Fetacrème
Mixa fetaosten till en slät massa tillsammans med lite olivolja samt salt och peppar. Servera crèmen till eller i soppan.
 
 
// Sandra
 

"En helt vanlig pastasås med bönor"

Förmodligen är den snabbaste rätten man kan göra om man har sakerna hemma. Den är väldigt mild och fungerar därför bäst till lunch enligt mig. Man kan säkert hälla i en mängd andra saker också men detta var vad jag hade hemma!
 
2 portioner, 20 minuter
1 burk (400 g) krossade tomater 
1 dl matlagningsgrädde
4 dl kokta pintobönor
3 msk tomatpuré
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 röd paprika
3-4 msk grön pesto
oregano


Förberedelser
  • Blötlägg pintobönorna 10 timmar innan och koka dem sedan i ungefär en timme. 
  • Hacka löken, vitlöken och paprikan. 
Tillagning
  • Fräs löken och vitlöken. Ha i paprikan och stek tills den blir lite mjuk och ha samtidigt i tomatpurén.
  • Häll i krossade tomater och matlagningsgrädde och låt koka upp. 
  • Ha i bönor, pesto och oregano och låt puttra några minuter. 
 
 


//Sofi

Mandelbiffar med bulgur

Detta goda och mättande recept hittade jag på allas.se. Ett tips är att ta lite mindre ströbröd än det som står i receptet, annars smakar det inget förutom ströbröd. Var även noga med att inte steka dem för länge som jag gjorde, för att de inte ska bli alldeles hårda.
 
Ca 4 portioner 15 biffar, 30 minuter
 
2 dl bulgur
1 rödlök
2 paprikor
1 msk olja
2 dl persilja
 
Mandelbiffar:
1 1/2 dl ströbröd
2 msk vatten
100 g malen mandel
1 1/2 dl riven stark ost (ex. västerbottensost)
2 msk finhackad gul lök
2 ägg
salt
peppar
3 msk olja till stekning
 
Tillagning
  • Hacka rödlöken och persiljan och skär paprikorna i bitar.
  • Koka bulgur samtidigt som du steker rödlöken och paprikorna. Blanda sedan detta tillsammans med persiljan. 
  • Blanda ströbröd och vatten och låt det svälla. 
  • Mixa alla ingredienser till biffarna i en matberedare. Forma ca 15 biffar som du steker tills de får en gyllene färg. 
  • Servera tillsammans med bulgur-blandningen och créme fraiche.
 
// Jennifer
 

Linssoppa

Den här underbara soppan åt jag för första gången. Fantastiskt god och mättande! Tycker man att det är tråkigt att laga mat när man kommer hem är den här perfekt att ha fryst i portioner. Jag hade en klick crème fraîche i, men det är inget måste. Den här rätten kostar ungefär 4 kr per portion.
 
4 portioner, 20 min
1 msk curry
2 grönsaksbuljongtärningar
2 gula lökar
1 lagerblad
4 morötter
2 msk olja
3 dl röda linser
salt
svartpeppar
1,7 liter vatten
 
Tillagning
1. Skala morötterna och skär dem i bitar, ca 1 cm stora.
2. Skala och finhacka löken.
3. Hetta upp oljan och häll i curry. Rör om oljan med curryn ca en halv minut, det är här smaken och färgen på kryddan kommer fram.
4. Fräs löken och morötterna i oljan i ca 3 min under omrörning.
5. Skölj linserna och tillsätt dem.
6. Häll på vatten, buljong och lagerblad och koka ca 12-15 min, eller tills linserna är mjuka.
7. Smaka av med salt och peppar. Mixa soppan med stavmixer om du vill ha den helt slät. Den är dock god som den är.
8. Ät och njut! Servera gärna med bröd. 
 
 
// Sandra
 
 

Spenat- och getostfyllda canneloni

En helt underbar, lite gräddig, förrätt som smakar massa ost och spenat. Jag åt den som huvudrätt med en liten sallad till vilket gick alldeles utmärkt! 

Tips: Gör dubbel sats sås, jättegott att dränka rullarna i! Måtten på kryddorna är bara på ett ungefär och för övrigt räcker 8 rullar till ungefär 2 personer. 

8 rullar, cirka 80 minuter
250 g färska lasagneplattor
0,5 gul lök
1 vitlöksklyftor
200 g passerade tomater
1 dl matlagningsyoghurt
100 g getost
50 gram soltorkade tomater
150 g fryst spenat
50 g riven ost
färsk basilika efter egen smak
0,5 dl vatten
1 msk tomatpuré
0,25 tsk sambal oelek
0,5 tsk honung
rapsolja
salt
svartpeppar

Förberedeser

  • Sätt ugnen på 200 grader. 
  • Skala och hacka gul lök och vitlök. 
  • Hacka soltorkade tomaterna. 
  • Tina spenaten.

Tillagning

  • Hetta upp en kastrull med 1/2 msk olja och fräs löken utan att den får färg. Ta ur hälften av löken och lägg i en stor bunke. 
  • Tillsätt passerade tomater, tomatpuré, sambal oelek, honung, vatten, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar i kastrullen. Låt såsen stå och puttra på svag värme. 
  • Blanda spenat, getost, matyoghurt och hackade soltorkade tomater tillsammans med den frästa löken i bunken. Krydda med 1 krm svartpeppar och 1 krm salt. 
  • Lägg ut lasagneplattorna på en skärbräda och fördela fyllningen längs ena kanten och rulla ihop. Lägg rullarna i en smord ugnsfast form med skarven neråt.
  • Hacka/klipp basilika och tillsätt till såsen. Häll tomatsåsen över canneloni och strö över ost. Sätt in i ugnen ca 20-25 min.




Ps. Jag vet inte varför jag inte fotade insidan av dem. Stor miss av mig!
//Sofi

Quorngryta med pasta

 
Vill man äta något som går snabbt och är lättlagat så tycker jag absolut att man ska välja denna quorngryta. Det är som en ta-vad-du-har-hemma rätt och man kan naturligtvis tilläga det man är sugen på och som inte står med i detta recept. Dock råkade jag bränna maten lite så det ser inte fullt så fräsht ut.
 
2 portioner, 20 minuter

1/2 gul lök
1 röd paprika
5 färska champinjoner / ca en burk champinjoner
rapsolja
1 påse quornbitar
2 dl créme fraiche av valfri smak
 
Tillagning
  • Skär lök, paprika och champinjoner i bitar medans du fräser quornbitarna i rapsolja.
  • Ställ quornbitarna åt sidan och fräs grönsakerna.
  • Tillsätt quornbitarna och blanda i créme fraiche.
  • Salta och peppra.
Servera med pasta.
 
 
// Jennifer

Frulle!

 
Det här är en jättenkel och jättegod frukost som man står sig på ganska länge. Det går fort att göra och det är nyttigt. Det här åt jag en morgon innan skola och jag stod mig ända fram till lunch på det, mycket tack vare osten. Jättebra alternativ till skinka och salami.
 
Ingredienser
Brieost
Bröd
Gurka
"Vanlig" ost
Salladsmix
Smör
 
Ta ett bröd du tycker om och bre smör på. Täck sedan hela brödet med skivad gurka. Hyvla några skivor ost och lägg ovanpå. På osten lägger du lite av salladsmixen, den jag använder är en blandning av ruccola, babyspenat och romansallat. Skiva så många bitar brieost du vill ha och lägg ovanpå. Krydda om du vill.  Et voilá! Frukosten är färdig!
 
 
// Sandra

Tacos

För alla oss vegetarianer som saknar tacosen till fredagsmyset finns det massa vegetariska alternativ.
 

Eftersom att alla tillbehör i tacos är vegetariska är det bara att tillaga allt som vanligt förutom köttfärsen som du byter ut mot antingen quornfärs eller sojafärs baserat på sojaprotein. Stek färsen i stekpanna tillsammans med en tacokryddpåse. Du kan även välja att göra egen tacokrydda, tacosås och guacamole. 
 
Tacokrydda
 
Blanda ihop:
1 tsk salt
2 tsk chilipulver (eller en hackad chilifrukt utan frön)
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
lite cayennepeppar
1-2 preddade vitlöksklyftor
 
Tacosås
 
1 gul lök
1 chilifrukt
olivolja
400 g hackade tomater / finhackade färska tomater
1 msk socker
1-2 msk vinäger
salt
 
  • Hacka lök och chilifrukt och fräs i lite olja. 
  • Tillsätt tomater, socker, vinäger och salt.
För att få extra styrka kan du tillsätta lite chipotlepasta eller inlagde jalapenofrukter.
 
Guacamole
 
1 grön chilifrukt / chilipulver
1/2 gul lök
1-2 klyftor vitlök
2 mogna avokador
1 tsk salt
peppar
1 pressad lime
 
  • Kärna ur och hacka chilifrukten. Hacka den gula löken och pressa vitlöken. Blanda chili, lök och salt. 
  • Gröpa ur avokadorna och mosa ihop fruktöttet med kryddblandningen. 
  • Pressa över limen.
Hacka ev. tomater och blanda med avokadoröran. 
 
 
// Jennifer
 
 
 
 

Spenat- och linssoppa

Väldigt, väldigt lättlagat och helt gôrbra på kvällen när man är näst intill helt utmattad. Receptet hittade jag på baksidan på paketet till de gröna linserna faktiskt så det var lite av en impulsrätt!

4 portioner
5 dl gröna linser
1 1/2 liter vatten
2 tsk olivolja
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
100 g strimlad spenat
1 tsk malen spiskummin
1 tsk rivet citronskal
1 tärning grönsaksbuljong
salt
peppar
 
Förberedelser
  • Skölj linserna och blötlägg dem om så önskas. 
Tillagning
  • Fräs lök, vitlök och spiskummin i olja i ca 2 minuter.
  • Lägg i linserna, smula på buljongen och häll på vattnet. Låt koka ca 20-30 minuter under lock (koktiden varierar beroende på om linserna blötlagts eller inte). 
  • Smaka av med citronskal, salt och peppar och avsluta med att röra ned spenaten. 
 


//Sofi

Quorn- och kikärtspanna med äpple & valnötter

Det här receptet kräver relativt mycket förberedelser men är man snabb behöver det inte ta så lång tid. Jättegott blir det i vilket fall! Jag missyckades för övrigt uppenbarligen nånstans med tanke på att min rätt var snustorr när den skulle börja kokas .. vatten kanske? 

Tips: Servera med bulgur!

4 portioner
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 msk tomatpuré
0,5 paket saffran
0,5 tsk chilipulver
1 nypa kanel
0,5 tsk spiskummin
400 g Quorn Bitar
1 dl hackade valnötter
2 röda äpplen
400 g kokta kikärtor (eller konserverade om man är lite lat!)
2 dl vatten
0,5 grönsaksbuljongtärning
salt

Förberedelser
  • Blöt upp kikärtorna minst 10 timmar innan de ska kokas och koka dem sedan i minst en timme.
  • Hacka löken och vitlöken, skär äpplena i bitar och hacka valnötterna om du inte köpt färdighackade. 
  • Lös upp buljongtärningen i vatten. 
Tillagning
  • Bryn löken och vitlöken i oljan på medelvärme.
  • Tillsätt tomatpuré, saffran, chilipulver, kanel och spiskummin och fräs en stund. 
  • Tillsätt Quorn, valnötterna, äppelbitarna och kikärtorna och stek en stund. 
  • Tillsätt buljong och vatten och låt koka 10-15 minuter. Smaka av och krydda. 


//Sofi

Indisk Quorngryta med cashewnötter och ingefära

Finns inte så mycket mer att säga än att Quorn gör sig väldigt bra till indiska grytor. Detta är något man verkligen slänger i sig och det är superenkelt att laga!

Tips: Baka egna Naanbröd till. Klicka här för recept!


4 personer, 30 minuter
100 g cashewnötter
2 msk rapsolja
2 msk färsk riven ingefära 
1 msk garam masala
1 tsk spiskummin
2 msk honung
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar
                     •
400 g passerade tomater
200 ml kokosmjölk (1/2 burk)
olja till stekning
300 g Quornbitar

Tillagning: 
  • Mixa alla torra ingrediender i översta stycket och ha sedan i honungen och oljan. 
  • Fräs Quornbitarna tillsammans med kryddpastan.
  • Häll i kokosmjölk och passerade tomater och låt puttra i 15 minuter. 
Serveras med Naanbröd och ris. 
 


//Sofi

Vegetarisk gryta

Denna  goda vegetariska gryta hittade jag på alltommat.se. Den tar relativt kort tid att laga på en stressig vardag som denna när man ska hinna med skolarbeten, träning, blogg osv osv. Den milds smaken av curry tillsammans med créme fraïche gör den väldigt ätvänlig. 
 
4 portioner, ca 30 min

200 g potatis 
1 gul lök 
100 g morötter
100 g palsternackor
1/2 msk rapsolja
1 tsk currypasta
400 g krossade tomater + 1 burk vatten
1 grönsaksbuljonstärning
salt
2 dl röda linser (ca 150 g)
2 msk matlagningsyoghurt / créme fraïche / turkisk yoghurt
 
Tillagning
  • Skala potatis, lök, morötter och palsternacka och skär allt i bitar. Hetta upp olja i en gryta och fräs blandningen tillsammans med currypastan ca 1 minut.
  • Tillsätt krossade tomater samt lika mycket vatten som går i burken med tomater. Blanda ner buljongtärningen och salt. Koka under lock ca 10 minuter.
  • Rör ner linserna och koka under lock i ytterligare 10 minuter. 
Servera med créme fraïche samt ris eller bulgur.

 
// Jennifer

Ratatouille

 Ratatouille är en helt underbar fransk grönsaksgryta. Den är otroligt lättlagad. Jag har gjort det här många gånger, och det smakar lika bra varje gång! Den gör sig ännu bättre efter ett dygn i kylen. Servera gärna med spaghetti!
 
4 personer, 30-40 min
1 aubergine
2 burkar krossade tomater, ca 800 g
3 paprikor, valfri färg
salt
svartpeppar
timjan
1 zucchini
 
Förberedelser
1.
Skär paprika, zucchini och aubergine i bitar på 1 cm.
 
Tillagning
1. Fräs grönsakerna i smör i ca 2 min.
2. Lägg till krossade tomater och koka under lock i 20-40 min. Den blir bäst efter 40 min.
3. Låt grytan stå på eftervärme och krydda.
 
 
// Sandra

Bönburgare

Grillkväll hemma? Have no fear! De här burgarna är helt underbara enligt min åsikt. De har dock en tendens att mätta något så fruktansvärt fort, jag rullade i princip fram efter två burgare. Jag hällde även på mer chilipeppar utan problem, det blev jättegott!

Tips: Knäck även i ett ägg i "degen", om ni äter ägg det vill säga. Burgarna kan nämligen ha en tendens att falla isär när man tar upp dem ur pannan - gör dem inte för tunna för då är risken ännu större. Blötlägg bönorna länge och koka dem så länge som möjligt för att de ska bli lätta att mosa. 

4 portioner (cirka 8 burgare)
1 tsk chilipeppar
1 knippe dill
1 st grön paprika
1 gul lök
2 dl torkade kikärtor (eller en burk färdiga)
2 dl torkade kidneybönor (eller en burk färdiga)
2 st potatisar
2 dl ströbröd
2 vitlöksklyftor
rapsolja
salt
svartpeppar
 
Förberedelser
  • Om du ska koka bönorna själv - lägg dem i blöt 10 timmar innan och koka dem sedan i minst en timme. De sista 20 minuterna kan du koka potatisarna med kikärtorna så sparar du energi (annars kokar du potatisarna som vanligt). 
  • Hacka löken och skär paprikan i så små bitar du orkar. 
Tillagning
  • Fräs löken i en stekpanna. Ta sedan av den från plattan och tillsätt paprika och klippt dill. 
  • Häll kidneybönorna, kikärtorna och potatisen i en bunke. Mosa ihop dessa så gott det går. 
  • Rör i hälften av ströbrödet. Salta och peppra och ha sedan i löken och paprikan. Knåda i massor!
  • Forma burgare, så stora du vill ha dem. Vänd dem i ströbröd och stek sedan på medelvärme. 
 


//Sofi

Rotfruktsgratäng

Detta recept hittade mamma i en tidning och är super duper gott! Väldigt krämigt och känns som lite festligare mat som passar på en lördag.
 
4 portioner, ca 1 timma
 
4 potatisar
3 morötter
2 palsternackor, ca 200 g
1 bit rotselleri, ca 150 g
2 rödlökar (jag använde mig av 3/4 lök men skulle tro att det blir lagomt med 1 lök)
salt och peppar
2 dl grönsaksbuljong
3 dl grädde
2 dl riven lagrad ost
 
Tillagning
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Ansa och skala rotfrukterna och löken. Skär rotfrukterna i smala stavar och rödlöken i tunna klyftor.
  • Smöra en stor ugnssäker form och lägg i rotfrukterna och löken. Krydda med salt och peppar. Häll på buljong och grädde.
  • Sätt in formen i ugnen och grädda i 30 minuter.
  • Ta ut gratängen och strö på riven ost.
  • Grädda i ytterligare 20 minuter eller tills grönsakerna är mjuka och gratängen fått en fin färg.

 

 
 
// Jennifer
 

 

 
 

Stekt 'ris'

Det  här receptet hittade jag på youtube. Det är gudomligt och faktiskt helt perfekt om äter LCHF-kost. Det är en lättlagad rätt och tar inte särskilt lång tid. Det som tar längst tid är faktiskt förberedelserna, men är man riktigt snitsig med kniven kan det här gå på en grisblink. För den som inte vet vad romanesco är så är det en hybrid mellan blomkål och broccoli. Den är rik på C-vitamin och fibrer. Så här ser den ut:
 
 
 
3-4 personer, 15-20 min
½ blomkålshuvud
ca 300 g champinjoner
ca 1 dl rapsolja
1 purjolök
½ romanesco
Salt
Soja, japansk eller kinesisk
Svartpeppar
100-200 g ärtor
 

Förberedelser
1. Skär romanescon och blomkålen i mindre bitar. Riv det tills det ser ut som ris med rivjärn, vill man inte det kan man slänga ner det i en matberedare som jag och låta maskinen göra jobbet.
2. Skiva champinjonerna.
3. Använd 3-4 cm av purjolöken och hacka den.
4. Ta fram ärtorna. Häll dem i ett durkslag och låt det stå under rinnande ljummet vatten. Avsluta med att ge dem en kalldusch.
 
Tillagning
1. Värm pannan. Man kan använda en vanlig stor gryta, eller en gjutjärnsgryta.Vad jag använde liknar en hybrid mellan stekpanna och gryta. Det viktigaste är att den är djup, då alla ingredienserna tillsammans blir väldigt mycket innan tillagning.
2. Ha i ungefär hälften av oljan. Resten kan man lägga till under stekningens gång.
3. Lägg blomkålen, romanescon, purjolöken och champinjonerna och låt det steka på medelhög värme i ca 10 minuter. När det nästan är klart lägger man i ärtorna. Man vill ha allt mjukt, men ändå ha lite tuggmotstånd. När ärtorna har legat i grytan i någon minut, häll i sojan. Rör om. Krydda med salt och svartpeppar. Man kan krydda med vad man tycker om efteråt. För mig varierar det varje gång.
4. Ät och njut! Jag brukar servera detta med en klick crème fraîche.
 
 
// Sandra

Burgundisk linsgryta

Riktig julmat. Inte för att det är jul riktigt än, men ändå. Man kan ju tillåta sig själv att tjuvstarta lite! Den smakar ganska höstigt/kryddigt/mustigt/you name it, fasligt gott och helt fantastiskt till potatismos! Jag har aldrig ätit den till mos förut, jag har definitivt gått miste om något. 
 
Tips: Koka morötterna i samma vatten som buljongen ska bestå av, så som jag beskrivit nedan. Riktigt smidigt resurssparande. Kastanjechampinjonerna kan bytas ut mot vanliga champinjoner. Angående linserna kan man dra av ett par minuters kokning om man inte vill ha dem riktigt mjuka, de ska nämligen koka med i grytan i slutet. 

4-6 personer, ca 30 minuter
1 skivad gul lök
200 g ekologiska kastanjechampinjoner
3 st morötter skurna i slantar
4 dl torkade linser
2 msk rapsolja, gärna Krav-märkt
1 fl matlagningsvin (ca 330 ml) eller 3 dl rödvin
5-6 dl grönsaksbuljong
1-2 pressade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm timjan
1-2 st lagerblad
 
Förberedelser
  • Skiva löken, champinjonerna och morötterna. Pressa vitlöken.
  • Koka morötterna i så mycket vatten du ska ha till buljongen i 10 minuter. Lägg sedan i buljongtärningen (eller vad du kan tänkas använda). 
  • Sätt på vatten till linskokningen.
Tillagning
  • Bryn löken och vitlöken i rapsoljan och ha sedan i champinjonerna. Låt steka en stund och tillsätt sedan tomatpurén. 
  • Koka samtidigt linserna enligt anvisningarna på förpackningen. 
  • Häll i grönsaksbuljongen, morötterna och matlagningsvinet. Låt puttra en stund och ha sedan i linserna. Lägg i lagerbladen. 
  • Krydda med salt, svartpeppar och timjan. Låt koka på svag värme i 5-10 minuter. 


//Sofi

Spagetti med tofusås

Detta lättlagade recept hittade jag på allas.se och jag tycker att det var väldigt gott även fast jag inte är ett så stort fan av tofu. Smaken av tomat, lök och kryddor tog helt klart övertaget i rätten. Jag fick till kryddningen perfekt och det var dessutom mycket mättande!  
 
4 portioner, ca 20 minuters tillagning
 
300 gram spagetti ev. fullkorn
1 gul lök
1 msk rapsolja
400 g hela tomater (funkar lika bra med krossade tomater vilket jag använde)
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, basilika
250 g marinerad tofu (jag använde mig av 140 g vilket räcker gott och väl)
parmesanost
 
Tillagning
  • Koka pastan.
  • Hacka den gula löken och fräs den i rapsolja. Tillsätt burken med hela tomater och krossa dem med en sked. Pressa i vitlöken och tillsätt salt, peppar och basilika. Låt koka i några minuter.
  • Skär den marinerade tofun i halvstora tärningar och blanda i såsen.
Servera med riven parmesanost och eventuellt någon sallad som rucola. 
 
 
 
// Jennifer

Svamp och gorgonzola!

Det här receptet hittade jag i en vegetarisk kokbok jag har hemma i köksskåpet. Det var så himla gott, och just nu är jag så mätt att jag vill dö. Även min finis Evve gillade det. Svamp och gorgonzola var en förvånansvärt bra kombination! Nu är jag ganska rutinerad när det gäller matlagning, så jag har en ganska bra aning om hur mycket av allt som funkar, och jag använder därför inte mått särskilt mycket. Jag ska självklart ge er en ungefärlig uppskattning!
 
4 portioner, 30 minuter
3 msk olivolja
ca 400 g skogssvamp eller champinjoner
1 vitlöksklyfta
ca 4 dl grädde
ca 250 g gorgonzola
ca 2 msk färskpersilja
 
Skiva svampen/champinjonerna. Hetta upp olivoljan. Om du inte har 3 msk olivolja kan du använda rapsolja eller som jag, smör också. Fräs svampen på svag värme i 5 min, rör om ofta! Pressa eller finhacka vitlöken och fräs tillsammans med svampen/champinjonerna i ca 2 min.
2 Slå på grädden och höj värmen lite. Koka den i 1-2 min tills den tjocknat lite. Sänk värmen och smula gorgonzolan. Lägg den i grytan, och låt såsen puttra på svag värme tills gorgonzolan smält. Hacka persiljan och lägg den i grytan. Smaka av med salt  och peppar och dra av från värmen!

Om man vill kan man äta pasta till, men jag valde att göra en god sallad. Jag använde gurka, tomat och en blandning av ruccola, babyspenat och romansallat.
 
Självklart är jag så fruktansvärt smart och kommer på att jag måste ta en bild halvvägs in i måltiden. Men livet går väl vidare! Maten var i alla fall sjukt god, mycket godare än den ser ut.
 
 
// Sandra :D
 
 
 

Koktid för rotfrukter och grönsaker

Olika rotfrukter och grönsaker har olika koktider för att bli mjuka. Ett tips är att skära dem i mindre bitar, då går de snabbare att koka. Man kan även spara tid genom att först koka upp vattnet i en vattenkokare. Man kan även använda vattnet fler gånger eller lägga i den grönsak som har kortare koktid i slutet. 
 
För att mesta möjliga näring, färg och konsistens ska bevaras ska grönsaker kokas på svag värme, om man nu inte väljer att äta dem råa.

Kålrot: 20-40 minuter. 
Morot och rotselleri: Cirka 30 minuter. 
Potatis och palsternacka: Cirka 20 minuter.
Sötpotatis och broccoli: Cirka 10 minuter.  
Blomkål: 5-10 minuter. 
Lök: 15-20 minuter. 


Kom ihåg att alla tider kan variera, speciellt mellan småbitar och hela grönsaker, så testa med en potatissticka!

 

Ugnsbakade makaroner med blomkål och ost

Detta är ett helt underbart recet jag hittade i Jamie Olivers bok "Jamies Matrevolution" för ett tag sedan. Det är riktigt mättande tack vare all ost och blomkål, det blir fantastiskt gott om man ställer in den på grillvärme i slutet så att den får en knaprig yta. Jag hade dock lite bråttom och hann inte grädda den ordentligt vilket syns på bilden, den ska ha lite gyllenbrun färg. Men den var minst lika god ändå!

Tips: Som substitut till parmesanost brukar jag använda Zetas "Grana Padano" som är en lite billigare variant. 
 
4-6 portioner, ca 30 minuters effektiv matlagning
1/2 blomkålshuvud
200 g cheddarost
100 g parmesanost
ett knippe färsk bladpersilja
flingsalt
400 g makaroner
200 g (ca. 2 dl) crème fraîche
svartpeppar
 
Förberedelser
  • Ta bort de gröna ytterbladen från blomkålen och skär bort änden från blomkålshuvudets stjälk. Skär blomkålen i små buketter och skiva stjälken tunt. 
  • Riv cheddar- och parmesanost i en stor, värmetålig skål. 
  • Finhacka persiljan, både stjälkar och blad. 
Tillagning
  • Koka upp saltat vatten i en kastrull. Häll i makaronerna och all blomkål och koka enligt anvisningarna på paketet. 
  • Tillsätt crème fraîche i skålen med ost och placera denna ovanpå vattnet (precis som ett vattenbad). Rör om varsamt tills osten är helt smält. Tillsätt sedan persiljan och krydda med salt och peppar. Sänk värmen om kokvattnet skvätter upp. 
  • Ta försiktigt av ostskålen med en grytvante och ställ åt sidan. 
  • Låt makaronerna och blomkålen rinna av i ett durkslag som placerats på en skål, så att kokvattnet sparas. 
  • Häll makaronerna och blomkålen i en ugnsfast form, tillsätt den smälta osten och rör om. Konsistensen ska vara mjuk och behaglig, om du känner att den blir lite tjock kan du tillsätta lite kokvatten. 
  • Antingen kan man nu servera rätten som den är eller ställa in den i ugnen ett par minuter, (grillfunktionen, ca 200 grader). Grädda då tills den har fått fin färg och bubblar lite. 
 
//Sofi

RSS 2.0