Blåbärsglass

Om jag ska vara ärlig har jag aldrig ätit så underbar blåbärsglass i hela mitt liv. 
 
300 g frysta eller färska blåbär
3 dl vispgrädde
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
5 msk florsocker
 
Tillagning
  • Vispa äggen, vaniljsockret och florsockret pösigt.
  • Tillsätt blåbären och vispa lite så att blåbären mosas lite grann men inte helt och smeten blir blå.
  • Vispa grädden. Rör ner grädden i blåbärssmeten försiktig. 
  • Häll smeten i en form eller plastburk med lock. Ställ in i frysen. Rör om efter ca 2 timmar för att inte alla blåbär ska ligga på botten när glassen är klar. Frys ytterligare 2 timmar (eller längre).
 
 
 
 

Rödbetsbiffar

Extrapris på rödbetor och jag gick bananas och köpte hur mycket som helst. Här är de i ett gäng riktigt goda (om än ganska speciella) biffar. Servera gärna med crème fraîche (eller någon syrlig sås) och potatis.
 
4 portioner
4 dl kokta linser (/1 burk)
3 normalstora rödbetor (ca 300 g)
1 vitlöksklyfta
1 msk majsstärkelse
1 ägg
1 tsk hackad färsk eller torkad rosmarin
salt och peppar
smör eller margarin att steka i
 
Tillagning
  • Skölj kikärterna och låt de rinna av. Skala rödbetor och vitlök. Riv rödbetorna och vitlöken fint.
  • Mixa kikärterna i en matberedare eller mosa med en gaffel. Tillsätt majsstärkelse, ägg och rosmarin. Vänd ner rödbetor och vitlök. Smaka av med salt och peppar.
  • Forma 8 biffar. Stek dem sakta i matfettet i en stekpanna på medelvärme.
 
 

Lyxig linsgryta med kokosmjölk, basmatiris och broccoli

Perfekt matlådemat som även är väldigt mättande.
 
4-5 portioner, 1 timme
3 dl purjolök, både grönt och vitt 
2 st morötter 
2 st tomater 
2 msk ingefära 
2 msk olja 
2 tsk spiskummin 
2 tsk koriander 
3 st vitlöksklyftor, pressade 
3 msk tomatpuré 
6 dl vatten 
3 dl kokosmjölk 
3 dl torkade röda linser 
2 tärningar grönsaksbuljong 
salt och peppar 
4-5 pers basmatiris 
1 broccoli 
 
Tillagning
  • Skiva purjolök tunt. Skala och skär morötter i sneda slantar, cirka 1 cm breda. Skär tomater i halva klyftor. Skala och finriv ingefära.
  • Ta fram en stekgryta med lock. Låt spiskummin och koriander fräsa i upphettad olja någon minut. Fräs purjolöken lätt och låt även vitlöksklyftor samt ingefära fräsa med en kort stund (utan att det tar färg).
  • Häll ner tomatpuré, vatten, kokosmjölk, torkade röda linser, skurna morötter och grönsaksbuljong. Låt koka under lock på svag värme cirka 15 minuter. Smaka eventuellt av med salt och peppar.
  • Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen. Koka upp vatten i en kastrull, tillsätt salt (1 tsk/liter vatten) och lägg ner broccolin, antingen helt eller i små buketter.
  • Vattnet ska knappt, eller precis, täcka broccolin, då hamnar så lite näringsämnen i kokvattnet som möjligt. Låt sjuda under lock tills den är lagom mjuk men fortfarande har lite tuggmotstånd.
  • När grytan är klar, häll ner tomaterna och servera med basmatiris och kokt broccoli.
 

Linsgryta med curry och paprikacrème

Nomnom när som helst hela veckan. 
 
4 portioner, 40 minuter
2 dl röda linser 
6 dl grönsaksbuljong 
1 vitlöksklyfta 
1 lök, gul 
1 morot 
1 tomat 
1 paprika, röd 
1 knippe salladslök 
1 huvud broccoli 
2 dl crème fraiche 
2 krm paprikapulver, rökt 
1 krm curry 
2 krm salt 
smör att steka i
 
Tillagning
  • Riv morot och lök på den grova sidan på ett rivjärn. Hacka paprika, salladslök och broccoli i små bitar.
  • Svetta alla grönsaker i en gryta med smör.
  • Slå på linser och buljong och låt sjuda i 20 minuter (kolla linsförpackningen just in case).
  • Blanda crème fraiche, paprikapulver, curry, salt och riv ner vitlök.
  • Tärna ner tomaten i halvcentimeter stora bitar och blanda i linsgrytan.
  • Servera linsgrytan med crème fraicheröran.
 
 

RSS 2.0