Rotfruktspytt med svamp

Tyvärr misslyckas jag med att ladda upp en bild just nu. 

2 portioner, 30 minuter

3 potatisar
150 g rotselleri
2 morötter
¼ purjolök
100 g champinjoner
rapsolja
salt
peppar
lite dill

Sås:
1 dl créme fraiche
1 msk senap
½ krm salt

Tillagning

  • Skala rotfrukterna och skär dem i stavar. Strimla purjolöken och skiva champinjonerna.
  • Koka rotfrukterna mjuka i lättsaltat vatten i ca 5 minuter.
  • Stek purjolöken och svampen i rapsolja. Stek även rotfrukterna.
  • Salta, peppra och strö över dill.
  • Blanda såsen och servera med pytten.
// Jennifer
 

·         

Sparrissoppa

Soppa? Igen? Ja, du läste rätt. Ännu en soppa. En av de bästa sopporna jag ätit faktiskt. Sparris är ju så himla gott!
 
 
4 personer, 15-30 min
300 g grön sparris, gärna färsk
1 gul lök
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl grädde
½ vitt vin, vanligt eller matlagningsvin
smör
salt
peppar
 
Tillagning
1. Skala och hacka sparrisen. Det här kan ta en stund första gången.
2. Koka sparrisen i saltat vatten i 4-5 min.
3. Häll av vattnet.
4. Finhacka löken och fräs den med sparrisen i en klick smör.
5. Tillsätt vatten, buljongtärningen, grädde och vitt vin.
6. Koka i 10-15 min.
7. Mixa soppan slät i en matberedare eller med stavmixer.
 
// Sandra
 

Linssoppa

Ingredienser
1 paprika
1 lök
2 msk honung
3 msk olja
1 tsk garam masala
1 tsk spiskummin
400 g krossade tomater
4 dl vatten 
1 buljong
1 dl linser

Tillagning
  • Hacka löken och skär paprikan i tärningar. Fräs dem tillsammans med kryddorna i oljan. 
  • Häll på krossade tomater och honung och låt puttra i någon minut. Värm samtidigt buljong och tillsätt denna. 
  • Ha i linserna och låt koka ca 10 minuter. Avnjuts med en klick crème fraîche!


//Sofi

Pasta med champinjon- och purjosås

Jag ber om ursäkt för att jag inte har någon bild på detta recept. Det är dock väldigt gott och värt att laga!
 
4 portioner, 30 minuter

280 g pasta
1 purjolök
300 g champinjoner
1 msk rapsolja
1 tsk salt
1 krm peppar
2 1/2 dl matlagningsgrädde
ev. 30 st svarta oliver
 
Tillagning
  • Koka pastan i lättsaltat vatten.
  • Skölj, ansa och strimla purjolöken. Ansa och skiva champinjonerna. Fräs purjolöken och svampen i rapsolja i ca 5 minuter.
  • Krydda med salt och peppar. Häll på grädden. Låt stå och puttra i några minuter.
  • Vänd ned pastan i såsen. 
  • Strö eventuellt på oliver ifall du gillar sånt. 
// Jennifer

Qournfärssås med zucchini

Först och främst vill jag be om ursäkt för denna sunkiga uppdatering, men livet har kommit emellan lite.
Nu till dagens rätt; qournfärssås! Den vegetariska varianten av mångas favoritmat, köttfärssås! Lättlagad och går på ett kick!
 

4 personer, 15 min
2-3 msk grädde
1 burk krossade tomater
1 hackad lök
oregano
300g qournfärs
salt
1 msk smör
svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1 zucchini
 
 
Tillagning
1. Smält smör i en panna.
2. Hacka och fräs löken.
3. Öppna burken med krossade tomater och töm den i pannan.
4. Lägg till den frusna qournfärsen och låt den tina i tomatsåsen.
5. Skala och pressa vitlöken i qournfärssåsen.
6. Häll i grädden och rör om.
7. Låt småkoka i ett par minuter.
8. Under tiden kan du hyvla en zucchini och steka den i olivolja.
9. Krydda med salt, svartpeppar och oregano.
 

Ärtsoppa

 

// Sandra
Det ser konstigt ut för att blogg.se inte ville låta mig kopiera texten jag skrivit i ett worddokument!

Broccoligratäng

Jag tycker att denna rätt representerar mig, som halvlat kock, väldigt bra. Det är bara att hälla på lite Gratäng Créme och slänga in i ugnen. Jag använde mig av endast 100 g créme, men skulle rekommendera ungefär 150 g. 
 
2 portioner, 35 minuter

150 g pasta
200 g broccoli
1/2 dl purjolök
150 g Gratäng Créme peppar
salt
 
Tillagning
  • Koka pastan och broccolin utifrån förpackningarna.
  • Skiva purjolöken.
  • Lägg pastan, broccolin och purjolöken i en ugnssäker form. Salta.
  • Bred över gratäng créme och gratinera i ugnen i 20 minuter. 
// Jennifer
 

Vintergryta med bönor och rotfrukter

Tips: Servera gärna med quinoa, couscous eller bulgur. 
 
4 portioner
2 palsternackor
2 morötter
100 g gul lök
2 msk rapsolja
1 msk curry
1/2 tsk chiliflakes eller 1/4 torkad, smulad röd chilifrukt
400 g krossade tomater
2-3 dl grönsaksbuljong
1/2 tsk torkad timjan
400 g kokta svarta bönor
 
Tillagning
  • Skala och skär morötter och palsternackor i tunna skivor. Skala och finhacka löken. 
  • Hetta upp oljan i en gryta och fräs lök och rotsaker tillsammans med curryn i cirka 5 minuter eller tills löken mjuknat. Rör om då och då. 
  • Tillsätt chili, tomater, buljong, timjan och bönor och låt koka samman i cirka 20 minuter. 
  • Smaka av med salt och peppar. 
 
//Sofi

Chili sin carne

En chili sin carne där jag istället för bönor använder mig av quornfärs som bas.
 
2 portioner, 30 minuter

100 g quornfärs
1/2 gul lök
1/3 röd paprika
250 g krossade tomater
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
salt 
1/2 tsk basilika
2 krm chilipeppar
ca 200 g vita bönor i tomatsås
 
Tillagning
  • Bryn färsen i rapsolja. Häll i vatten och ställ åt sidan. 
  • Skala och hacka löken och paprikan.
  • Fräs lök och paprika i en kastrull.
  • Häll ner färsen, krossade tomater, pressad vitlök, tomatpuré, salt, basilika och chilipeppar i kastrullen.
  • Låt koka sakta i 10 minuter.
  • Blanda ner bönorna och låt koka i ca. 2 minuter.
 
// Jennifer

Falafel

Här kommer den - vegetarianernas nationalrätt (får man säga så?)! Jag har ätit falafel tre gånger nu, tidigare var jag inte så förtjust men jag tänkte att jag skulle ge hemlagat en chans också och det blev omnomnomnom .. Avnjuts gärna i pitabröd!

Tips: Släng gärna ihop en kall sås att ha till i form av crème fraîche och litelitelite sambal oelek. 
 
4 portioner
1 burk kikärtor, 400 g (eller koka själv som jag, i så fall behövs ca 2 dl okokta)
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk mald spiskummin
1/2 tsk salt
1/2 dl hackad bladpersilja
2 krm harissa eller sambal oelek
2 msk majsstärkelse
3 msk rapsolja (eller annat fett)
 
Tillagning
  • (Blötlägg kikärtorna minst 10 timmar och koka sedan i minst 1 timme)
  • Skölj kikärtorna och låt dem rinna av (om du använder konserverade). Skala och hacka löken. Pressa vitlöken. 
  • Mixa kikärtorna en stund. Mixa sedan tillsammans med lök, vitlök, spiskummin, salt, persilja, harissa/sambal oelek, majsstärkelse och 1 msk fett.
  • Forma smeten till små, ovala platta bullar och stek dem på medelvärme i resten av fettet ca 2 minuter på samma sida. 
 
Well hello you tasty thing. 

//Sofi

Makaronisallad

Detta är ett helt underbart recept på en sallad med pasta och quornbitar, det smakar som kycklingsallad!
 
Tips! Skär quornbitarna i ganska små tärningar efter att du stekt dem och de har svalnat, det passar sig bättre i salladen.
 
2 portioner, 30 minuter

1 dl fusilli
150 g quornbitar
1 dl majs
en bit ost
en bit äpple
en bit gurka
sallad
 
Sås:
1 msk créme fraîche
1 msk majonnäs
2 cm purjolök (skäres i tunna skivor)
1 krm senap
1 tsk chilisås
1 krm chilipeppar
1 krm paprikapulver
salt
peppar
 
Tillagning
  • Koka pastan och stek quornbitarna lätt i lite rapsolja, rör samtidigt ihop såsen.
  • Skär ost, äpple och gurka i bitar. Dela salladen och blanda detta med majs i en bunke. 
  • Blanda ned den kylda pastan och quornbitarna i såsen och låt stå en stund.
  • Vänd försiktigt ihop alltsammans och servera.
 
// Jennifer
 

Quornmarinader

Eftersom jag inte skrev något inlägg i fredags tänkte jag även slänga in ett litet inlägg med 3 olika quornmarinader idag! 

Rosmarinmarinad
För 300 g quornfiléer
 
1/2 dl solrosolja
1/2 dl balsamvinäger
1 matsked soja
Färsk rosmarin
1 vitlöksklyfta
Salt 
Vitpeppar
 
Citron- och dijonmarinad
För 300 g quornfiléer (kombinera gärna med en zucchini)
 
2 citroner, saft och rivet skal
3 msk olivolja
2 msk dijonsenap
1 msk honung
1 tsk salt
 
Örtolja
För 8 quornfiléer
 
1 dl rapsolja
1 dl valnötsolja
2 msk citronjuice
färsk basilika
färsk timjan
1 tsk korianderfrön
1 liten chili, urkärnad
2 st vitlöksklyftor, skalade
 
 
Annat man kan marinera med: Tandooripasta, garam masalaröra, soja med mera. 

//Sofi

Foliebakade haricots verts (med eventuella tillbehör)

Här kommer det, något försenade, inlägget om foliebakade haricots verts (min kamera blev nämligen helt kaputt i fredags)! Detta är egentligen mitt allra godaste fiskrecept, jag brukade göra detta med lax, men idag slängde jag i quorn istället. Det finns nog ingen människa som tror att man blir mätt på endast haricots verts, hoppas jag iallafall .. Det är en smaksak om det fungerar med quorn eller inte, själv älskar jag det! Annars funkar det bra som tillbehör. 

1 portion
2 nävar haricots verts
1/2 citron
2 matskedar pesto
havssalt
ev 2 quornfiléer (eller fisk om du har sånadär konstiga middagsgäster)
 
Tillagning
  • Sätt ugnen på 200 grader. 
  • Riv av en bit aluminiumfolie, ca en halvmeter, och lägg en näve haricots verts i mitten. Ringla över saft från citronen och strö över en nypa havssalt. 
  • Lägg eventuellt en quornfilé tvärs över haricots vertsen och kleta på en klick pesto (har ni inte på quorn lägger ni peston direkt på)
  • Knyckla ihop till ett paket och lägg in i ugnen i 15-20 minuter. Servera med potatis. 


//Sofi

Solrosbullar

Här är matbrödet som smakar mycket bra till potatis- och löksoppan!
 
12 bullar, 1.5 timmar
 
25g margarin 
2 1/2 dl mjölk ev. vatten
25g jäst
1/2 tsk salt
1 msk brödsirap ev. vanlig sirap
1/2 dl solrosfrön
3/4 dl rågsikt
1/2 dl grovt rågmjöl
4 dl vetemjöl
 
Tillagning
  • Gör ett degspad genom att smälta margarin i en kastrull och tillsätta vätskan. Värm till 37 grader. 
  • Smula ned jästen i en bunke. Häll degspadet i bunken och rör tills jästen löst sig.
  • Tillsätt salt, sirap och solrosfrön - rör om.
  • Tillsätt rågsikt, rågmjöl och sist vetemjöl - arbete degen jämn och smidig.
  • Låt jäsa under en bakduk i 20-30 minuter.
  • Knåda degen smidig på mjölat bakbord.
  • Gör en rulle av degen och dela rullen i 12 bitar som du sedan rullar till runda bollar. 
  • Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt och låt jäsa till ungefär dubbel storlek.
  • Grädda i ugnen i 225 grader. Ca 10 minuter.
 
// Jennifer
 
 
 

Champinjon- och broccoligratäng

 Det här är ett väldigt gott och väääldigt mättande recept tack vare all ost och grädde! Går säkert att göra med andra sorters svampar också, t.ex. portabella eller kantareller. OMNOMNOM!
 
4 personer, 30 min
800g broccoli
300-400g eller ca 15 hela champinjoner
ca 3 dl grädde
ca 5 dl ost
2 msk smör
1 msk vetemjöl
 
Tillagning
1. Sätt vatten på kokning i en stor gryta. Fyll inte hela, då broccolin tar plats.
2. Stek champinjonerna, comme ça:
3. Smörj en ungssäker form.
4. Koka broccolin i ett par minuter.
5. Samtidigt som broccolin kokar gör man såsen. Smält smör i en gryta.
6. Ha i vetemjöl och rör om. Detta är till för att göra såsen tjockare.
7. Ha i grädde och 4 dl riven ost. Spara den resterande osten till garnering! Låt koka ett par minuter.

8. Lägg champinjonerna i ugnsformen.
9. Häll av broccolin när den är klar och lägg den i ugnsformen tillsammans med champinjonerna.
10. Häll såsen över broccolin och champinjonerna.
11. Garnera med ost.
12. Kör in den i ugnen i ca 20 min.
13. Et voilá! Du har nu mat som gör dig mätt efter 3 tuggor.
// Sandra
 

Potatis och löksoppa

Detta är en enkel lunch bestående av sådant som man oftast har liggandes hemma, nämligen potatis och lök. Om man vill kan man även slänga i lite morot eller kål men jag tycker att den är godast som den är!
 
1 portion, 30 minuter
 
3 medelstora potatisar
1/3 purjolök
1 gul lök
1 msk rapsolja
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
peppar
 
Tillagning
  • Skala och skölj potatisen. Ansa löken. Skär allt i tunna skivor.
  • Fräs den gula löken och purjolöken i rapsolja. 
  • Tillsätt potatis, vatten och buljong och låt det koka upp.
  • Sänk vämen och låt soppan koka under lock tills potatisen är mjuk, ca 15 minuter. 
  • Peppra och servera. 
 Blogg.se vill inte samarbeta med mig så det blir tyvärr ingen bild idag...
 
Ps! Om några dagar kommer även ett recept på ett matbröd som är perfekt att äta till soppan. 
 
// Jennifer
 
 

Currygryta med kikärtor

Riktigt enkel vardagsmat som är helt perfekt efter en lång dag i skolan (eller på jobbet förstås). När kikärtorna väl är färdigkokta är grytan klar på uppskattningsvis en kvart! Serveras med ris förstås. 

2-3 portioner
2 dl torra kikärtor
1,5 dl kokosmjölk
1/2 gul lök
1 paprika
1 tomat
3 tsk currykrydda
en nypa salt

Förberedelser
  • Blötlägg kikärtorna i ca 10 timmar. Koka dem sedan i ca en timme.
  • Hacka lök och skär paprika och tomat i bitar.
Tillagning
  • Fräs löken. Tillsätt paprikan och stek en stund, ha sedan i tomat. 
  • Krydda med curryn (och salt) och låt steka i någon minut. Häll sedan på kokosmjölken och låt puttra i 5 minuter. Klart!


//Sofi

Bönsallad med mango

Idag tänkte jag vara lite busig och låna en bild! Min blev lite brutal då jag i princip mosade bönorna i ren stress. Men tro mig, jag har smakat detta och det talar för sig själv. Dretgôtt som vi värmlänningar säger. 
 
Tips: Gillar du, precis som jag, inte rucola går den utan problem att bytas ut till färsk spenat. 
 
4-5 personer
8 dl kokta svarta bönor (250 g som torkade)
1 röd lök
4 plommontomater
1 röd paprika
2 avokado
1 mango
2-3 msk färsk koriander
150 g rucolasallat
275 g majskorn

Dressing
1 vitlöksklyfta
1 liten röd chili
2 msk limesaft
0,5 dl olivolja

Tillagning
  • Hacka lök. Skär tomat, paprika, mango och avokado i småbitar och blanda tillsammans med rucola­sallat, bönor, majs och koriander i en skål.
  • För att göra dressingen, pressa vitlök och finhacka chili. Lägg alla ingredienser i en skål. Vispa ihop det och häll dressingen över salladen. Blanda väl.


//Sofi

Grönsaksnachos

Min kära mor var snäll och lagade lunch åt mig idag och det blev grönsaksnachos med tacosmak. Hon var även jättesnäll och skrev ned vad hon hade i - men inte hur mycket. Det ska nog inte vara några problem att lista ut hur mycket man vill ha dock!

Zuccini
Aubergine
Krossade tomater
Nachoskal
Körsbärstomater
Tacokrydda
Riven ost
 
Tillagning
  • Ha i nachoskalen i en ugnsform. Strimla zuccini och aubergine och ha i krossade tomater och körsbärstomater. Häll över blandningen över nachoskalen. Garnera med ost.
  • Sätt in i ugnen, 200 grader i 10 minuter. 


//Sofi

Kantarellpaj

Det här är ett underbart gott recept som funkar väldigt bra om man äter LCHF. Jag gjorde detta utan pajbotten, men det vart lika gött det. Vill man göra pajbotten används detta som fyllning. Tyvärr har jag ingen bild att visa denna afton, mestadels pga att min kära broder fick ta ut den ur ugnen då min hockeyplikt kallade. Jag är dock lite glad att det inte finns någon bild, för den blev bränd och inte särskilt vacker.
 

4 personer, ca 40 min
2 dl grädde
Kantareller, så mycket du vill.
8 dl riven ost
Peppar
Salt
8 ägg
 
Tillagning
1. Stek kantarellerna i ett par min.
2. Samtidigt som du steker kantarellerna vispar du ihop ägg, grädde och ost. Ha i salt och peppar.
3. Lägg kantarellerna i blandningen.
4. Smörj en pajform.
5. Lägg allt i pajformen.
6. Grädda i ugnen i ca 30-35 min. Ytan skall ha fin färg och själva "pajen" får inte vara rinnig.
7. Ät och njut!
 
// Sandra

Tian med spenat och soltorkade tomater

"Tian blir snabbt en uppskattad vardagsrätt som är lättlagad och sköter sig själv i ugnen."
 
3-4 personer
Fyllning
500 g fryst bladspenat, tinad
30 g smör
2 krm salt
1/2 krm svartpeppar
1 krm muskot
10 soltorkade tomater
 
Äggstanning
2 ägg
2 dl mjölk
1 dl riven, lagrad ost
1/2 tsk salt

 

Tillagning

  • Krama överskottsvätskan ur spenaten. Smält smöret i en panna och fräs spenaten tillsammans med salt, svartpeppar och muskot i några minuter eller tills den släppt all vätska. Strimla de soltorkade tomaterna och blanda med spenaten. Lägg i botten på en smord ugnsform.
  • Vispa samman ägg, mjölk och salt till äggstanningen och tillsätt osten. Slå över spenaten. Grädda tianen i ugnen i 20-25 minuter, tills den stannat och fått fin färg. Servera med sallad.
 


//Sofi

RSS 2.0