Lyxig linsgryta med kokosmjölk, basmatiris och broccoli
Perfekt matlådemat som även är väldigt mättande.
4-5 portioner, 1 timme
3 dl purjolök, både grönt och vitt
2 st morötter
2 st tomater
2 msk ingefära
2 msk olja
2 tsk spiskummin
2 tsk koriander
3 st vitlöksklyftor, pressade
3 msk tomatpuré
6 dl vatten
3 dl kokosmjölk
3 dl torkade röda linser
2 tärningar grönsaksbuljong
salt och peppar
4-5 pers basmatiris
1 broccoli
2 st morötter
2 st tomater
2 msk ingefära
2 msk olja
2 tsk spiskummin
2 tsk koriander
3 st vitlöksklyftor, pressade
3 msk tomatpuré
6 dl vatten
3 dl kokosmjölk
3 dl torkade röda linser
2 tärningar grönsaksbuljong
salt och peppar
4-5 pers basmatiris
1 broccoli
Tillagning
- Skiva purjolök tunt. Skala och skär morötter i sneda slantar, cirka 1 cm breda. Skär tomater i halva klyftor. Skala och finriv ingefära.
- Ta fram en stekgryta med lock. Låt spiskummin och koriander fräsa i upphettad olja någon minut. Fräs purjolöken lätt och låt även vitlöksklyftor samt ingefära fräsa med en kort stund (utan att det tar färg).
- Häll ner tomatpuré, vatten, kokosmjölk, torkade röda linser, skurna morötter och grönsaksbuljong. Låt koka under lock på svag värme cirka 15 minuter. Smaka eventuellt av med salt och peppar.
- Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen. Koka upp vatten i en kastrull, tillsätt salt (1 tsk/liter vatten) och lägg ner broccolin, antingen helt eller i små buketter.
- Vattnet ska knappt, eller precis, täcka broccolin, då hamnar så lite näringsämnen i kokvattnet som möjligt. Låt sjuda under lock tills den är lagom mjuk men fortfarande har lite tuggmotstånd.
- När grytan är klar, häll ner tomaterna och servera med basmatiris och kokt broccoli.
Kommentarer
Trackback