Lyxig linsgryta med kokosmjölk, basmatiris och broccoli

Perfekt matlådemat som även är väldigt mättande.
 
4-5 portioner, 1 timme
3 dl purjolök, både grönt och vitt 
2 st morötter 
2 st tomater 
2 msk ingefära 
2 msk olja 
2 tsk spiskummin 
2 tsk koriander 
3 st vitlöksklyftor, pressade 
3 msk tomatpuré 
6 dl vatten 
3 dl kokosmjölk 
3 dl torkade röda linser 
2 tärningar grönsaksbuljong 
salt och peppar 
4-5 pers basmatiris 
1 broccoli 
 
Tillagning
  • Skiva purjolök tunt. Skala och skär morötter i sneda slantar, cirka 1 cm breda. Skär tomater i halva klyftor. Skala och finriv ingefära.
  • Ta fram en stekgryta med lock. Låt spiskummin och koriander fräsa i upphettad olja någon minut. Fräs purjolöken lätt och låt även vitlöksklyftor samt ingefära fräsa med en kort stund (utan att det tar färg).
  • Häll ner tomatpuré, vatten, kokosmjölk, torkade röda linser, skurna morötter och grönsaksbuljong. Låt koka under lock på svag värme cirka 15 minuter. Smaka eventuellt av med salt och peppar.
  • Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen. Koka upp vatten i en kastrull, tillsätt salt (1 tsk/liter vatten) och lägg ner broccolin, antingen helt eller i små buketter.
  • Vattnet ska knappt, eller precis, täcka broccolin, då hamnar så lite näringsämnen i kokvattnet som möjligt. Låt sjuda under lock tills den är lagom mjuk men fortfarande har lite tuggmotstånd.
  • När grytan är klar, häll ner tomaterna och servera med basmatiris och kokt broccoli.
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0