Vad är raw food?

Raw food, eller råkost, är en kosthållning som består av obehandlad och ofta ekologisk mat. Kosten inkluderar ofta mycket vegetarisk mat som till exempel färska frukter, bär, rotfrukter, nötter, örter och alger. Maten hettas aldrig upp över 42 grader. 
 
Varför just 42 grader?
  • När maten upphettas över 42 grader försvinner 60-80 % av näringen. Det kan även bildas inflammatoriska ämnen som inte är bra för hälsan (ALE/AGE). 
  • Vid 42 grader inaktiveras levande enzymer som finns i vegetabiliska råvaror. Levande enzymer hjälper vår matsmältning och våra celler att ”läka sig själva”.
  • Vid upphettning över 42 grader försvinner biofotoner från livsmedlen. Biofotoner förklaras lättast som svaga men sammanhängande elektromagnetiska vågor som utsänds av alla levande system. Biofotoner verkar vara nära förbundna med cellernas fysiologiska och biologiska funktioner som levande ting. Detta kan viserligen låta flummigt men detta är den energi vi känner men inte alltid ser.
  • Antioxidanter förstörs vid upphettning. Antioxidanterna hjälper till att ta hand om fria radikaler.
  • När maten inte upphettas över huvud taget bevaras all vätska i den. Vatten är viktigt för både kropp och knopp. Cellerna i din kropp har lättare att tillgodose sig vätskan från frukt och grönt än rent vatten.
Många förväxlar ofta raw food med levande föda men dessa två kosthållningar är inte synonyma. Vad som förenar dem är att råvarorna inte får bli upphettade över 42 grader vi tillagningen. Raw food handlar om färska råvaror och att välja vad som är bäst för stunden medan man med levande föda ofta blötlägger och fermenterar råvarorna. 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0