Burgundisk linsgryta

Riktig julmat. Inte för att det är jul riktigt än, men ändå. Man kan ju tillåta sig själv att tjuvstarta lite! Den smakar ganska höstigt/kryddigt/mustigt/you name it, fasligt gott och helt fantastiskt till potatismos! Jag har aldrig ätit den till mos förut, jag har definitivt gått miste om något. 
 
Tips: Koka morötterna i samma vatten som buljongen ska bestå av, så som jag beskrivit nedan. Riktigt smidigt resurssparande. Kastanjechampinjonerna kan bytas ut mot vanliga champinjoner. Angående linserna kan man dra av ett par minuters kokning om man inte vill ha dem riktigt mjuka, de ska nämligen koka med i grytan i slutet. 

4-6 personer, ca 30 minuter
1 skivad gul lök
200 g ekologiska kastanjechampinjoner
3 st morötter skurna i slantar
4 dl torkade linser
2 msk rapsolja, gärna Krav-märkt
1 fl matlagningsvin (ca 330 ml) eller 3 dl rödvin
5-6 dl grönsaksbuljong
1-2 pressade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm timjan
1-2 st lagerblad
 
Förberedelser
  • Skiva löken, champinjonerna och morötterna. Pressa vitlöken.
  • Koka morötterna i så mycket vatten du ska ha till buljongen i 10 minuter. Lägg sedan i buljongtärningen (eller vad du kan tänkas använda). 
  • Sätt på vatten till linskokningen.
Tillagning
  • Bryn löken och vitlöken i rapsoljan och ha sedan i champinjonerna. Låt steka en stund och tillsätt sedan tomatpurén. 
  • Koka samtidigt linserna enligt anvisningarna på förpackningen. 
  • Häll i grönsaksbuljongen, morötterna och matlagningsvinet. Låt puttra en stund och ha sedan i linserna. Lägg i lagerbladen. 
  • Krydda med salt, svartpeppar och timjan. Låt koka på svag värme i 5-10 minuter. 


//Sofi


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0