Ugnsbakade makaroner med blomkål och ost

Detta är ett helt underbart recet jag hittade i Jamie Olivers bok "Jamies Matrevolution" för ett tag sedan. Det är riktigt mättande tack vare all ost och blomkål, det blir fantastiskt gott om man ställer in den på grillvärme i slutet så att den får en knaprig yta. Jag hade dock lite bråttom och hann inte grädda den ordentligt vilket syns på bilden, den ska ha lite gyllenbrun färg. Men den var minst lika god ändå!

Tips: Som substitut till parmesanost brukar jag använda Zetas "Grana Padano" som är en lite billigare variant. 
 
4-6 portioner, ca 30 minuters effektiv matlagning
1/2 blomkålshuvud
200 g cheddarost
100 g parmesanost
ett knippe färsk bladpersilja
flingsalt
400 g makaroner
200 g (ca. 2 dl) crème fraîche
svartpeppar
 
Förberedelser
  • Ta bort de gröna ytterbladen från blomkålen och skär bort änden från blomkålshuvudets stjälk. Skär blomkålen i små buketter och skiva stjälken tunt. 
  • Riv cheddar- och parmesanost i en stor, värmetålig skål. 
  • Finhacka persiljan, både stjälkar och blad. 
Tillagning
  • Koka upp saltat vatten i en kastrull. Häll i makaronerna och all blomkål och koka enligt anvisningarna på paketet. 
  • Tillsätt crème fraîche i skålen med ost och placera denna ovanpå vattnet (precis som ett vattenbad). Rör om varsamt tills osten är helt smält. Tillsätt sedan persiljan och krydda med salt och peppar. Sänk värmen om kokvattnet skvätter upp. 
  • Ta försiktigt av ostskålen med en grytvante och ställ åt sidan. 
  • Låt makaronerna och blomkålen rinna av i ett durkslag som placerats på en skål, så att kokvattnet sparas. 
  • Häll makaronerna och blomkålen i en ugnsfast form, tillsätt den smälta osten och rör om. Konsistensen ska vara mjuk och behaglig, om du känner att den blir lite tjock kan du tillsätta lite kokvatten. 
  • Antingen kan man nu servera rätten som den är eller ställa in den i ugnen ett par minuter, (grillfunktionen, ca 200 grader). Grädda då tills den har fått fin färg och bubblar lite. 
 
//Sofi


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0