Konsumera medvetet!

Har djuret levt ett värdigt liv innan det slaktats och har det över huvud taget gått igenom en värdig slakt? Eller har det fått beta varje dag och fått all den omtanke det behöver?

Alla dessa frågor går inte att bevaras när man står i livsmedelsbutiken men allt fler väljer faktiskt att försöka konsumera medvetet. Detta görs bland annat genom att välja närproducerat, ekologiskt eller rent av vegetariskt. Man kan genom det dra slutsatsen att allt fler bryr sig om att våra matdjur ska ha en välfärd precis som oss människor.

Här tänkte vi bjuda på tips för att konsumera medvetet!

 

  • Köp kött, ägg och mjölkprodukter med auktoriserad märkning om hög djurvälfärd. Äggen ska gärna vara från frigående djur som hålls utomhus, de ska gärna vara närproducerade och ekologiska. Genom att välja dessa visar du som konsument att du är intresserad av mer djurvänliga alternativ där deras behov i större grad tillgodoses.
  • Undvik varor som pryds av förskönade bilder eller beteckningar men som inte har någon egentlig märkning som står för djurvälfärd. De säger inget om detta och försöker ofta bara dölja sin industriella djurhållning.
  • Tyvärr är det idag fortfarande svårt att se på många produkter om de är framtagna på ett djurvänligt sätt eller inte. Förhoppningen är att det snart kommer att införas en så kallad välfärdsmärkning på animaliska produkter. Det bästa du kan göra är att leta efter produkter från närliggande gårdar där djuren får gå fritt utomhus.
  • Om du köper utländska produkter så kan du se efter att djuren inte har blivit transporterade över långa sträckor för att slaktas. För det mesta är köttet märkt med både ursprungsland och var djuret har slaktas.
  • Be om ett större utbud av produkter som är ekologiska och från frigående djur där du handlar.
  • När du är utomlands så kan du på förhand kolla upp vilket märkningssystem landet har. Rätta dig efter de märkningar som försäkrar att man tagit hänsyn till en hög djurvälfärdsstandard under produktion, transport och slakt.

 //Sofi

 Källa: 
http://www.wspa.se/din-hjalp/konsumera-med-omtanke/default.aspx



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0