Olika typer av vegetarianism

Det finns olika typer av vegetarianism där vissa grupper väljer att utesluta allt som kommer från djurriket medans andra inte är lika strikta och väljer att äta t.ex. ägg och mejeriprodukter. Jag ska nu utreda några av de vanligaste typerna.

 

Först och främst vill jag utreda begreppet vegetarian. Det finns en allmän föreställning om att vegetarianer äter fisk. Detta är emellertid fel. Äter man fisk är man inte vegetarian. Vegetarianer kan äta animaliska produkter, men inte animalier så därför vore det fel att kalla sig för vegetarian. Det mest korrekta skulle kanske vara att säga att man i huvudsak äter grönsaker, men fisk ibland.

 

Den allra vanligaste typen är lakto-ovo-vegetarianism, det är den typ av vegetarianism som är minst sträng. Att vara lakto-ovo-vegetarian innebär att man förutom vegetarisk kost även äter mjölkprodukter och ägg. Lakto kommer från latinets lac som betyder mjölk och ovo betyder ägg. Logiskt nog så äter alltså en lakto-vegetarian som lakto-ovo-vegetarianer men utesluter ägg, medans en ovo-vegetarian utesluter mjölkprodukter. Väljer man däremot att avstå från allt som kommer från djurriket så kallas det för veganism. Är man vegan så bör man se upp, risken för brist på vitamin B12 är stor. Vitamin B12 finns endast i animaliska produkter så man måste komplettera med extra tillskott.

 

Det finns många andra varianter på vegetarianism som är mer extrema. Frukterianer t.ex. som endast äter frukt, frön och nötter. En del menar att man bara ska äta fallfrukt. Som frukt räknas allt som har en blomma så förutom det som vi vanligtvis definierar som frukt så äter man även tomat, gurka, squash och avocado.

 

Källor

http://www.vegetariskmat.se/vegetarianism/

http://hem.passagen.se/tomyy/text/olikavego.html

http://web.veganlife.se/kostrad/det-vegetariska-valet

 

// Jennifer

 

 



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0