Vad menas med ekologiskt?

Om man går in i en vanlig mataffär ser man ekologiska livsmedelsprodukter till både höger och vänster. Ofta till ett dyrare pris. Men vad betyder det egentligen att produkten är ekologisk?

 

De flesta vet inte vad som skiljer ekologisk mat från ”vanlig” mat. I den ekologiska odlingen använder man inte konstgödsel och kemisk bekämpningsmedel. Fodret som används till att mata djuren är oftast odlade på den egna gården. I den ekologiska odlingen är det också viktigt att djuren får vistas utomhus, till skillnad från de vidriga förhållanden som många slaktdjur tvingas leva i. Att de får vistas utomhus är viktigt för att de skall kunna ge utlopp åt sina naturliga beteenden. Läkemedel används restriktivt. Bestrålning och genetiskt modifierade organismer är inte tillåtet.    

                                                                                          

Det finns ett flertal EU-förordningar som reglerar den ekologiska produktionen inom medlemsländerna. Dessa förordningar reglerar hur produktionen skall gå till, hur märkningen av produkter skall gå till, hur kontrollen skall ske samt vad som gäller vid import av utländska varor till något av EU:s medlemsländer.

 

Huvudregeln inom EU är att alla som framställer, bereder, förvarar eller importerar från tredje land och vill ha en ekologisk märkning måste underkasta sig ett godkänt kontrollorgan. I Sverige finns fem godkända kontrollorgan som kontrollerar och certifierar ekologiska livsmedel.

 

 För att en produkt skall kunna få en ekologisk märkning krävs det att den innehåller minst 95 % ekologiska ingredienser. Alla steg i produktionen måste också ha godkänts av ett ekologiskt kontrollorgan. Om de ingredienser som omfattas av de resterande 5 procenten måste man ansöka om att få använda andra produkter om den ekologiska varianten inte finns i rätt mängd eller kvalitet. Livsmedelsprodukter som innehåller mindre än 95 % tillåts inte ha ekologisk märkning. Det kan då alltså finnas produkter med 94 % ekologiska ingredienser som inte är ekologiska när man ser produkten i varuhyllan.

 

Källa: Livsmedelsverket



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0