Vad menas med KRAV?

KRAV-märkningen innebär inte bara att djurhållningen på gården måste stå i enighet med lagen, deras bestämmelser sträcker sig längre. För att en gård ska få KRAV-märkningen på deras produkter ska djurhållningen utgå från djurens naturliga beteende och alla djur ska hållas så att deras välfärd och hälsa främjas. Utfodringen ska anpassas till djurens naturliga behov och kraftfodergivorna ska begränsas, rutinmässig förebyggande medicinering får under inga omständigheter förekomma. Djurhållningen ska alltså kännetecknas av ett gott djurskydd och en mycket god djuromsorg.

På en KRAV-gård får all nötkreatur ekologiskt foder och även fri tillgång till grovfoder i form av ensilage eller hö. Både mjölkkor och köttkor får beta under en stor del av året och inomhus ska de ha tillgång till välströad liggplats utan spaltgolv. Korna får stå ensamma då de kalvar och kalvarna får sedan även dia sin mamma. De föds sedan upp på riktig mjölk och får växa upp i grupp med andra kalvar. Till slakterierna får djuren transporteras i sammanhållna grupper och slakten ska ske lugnt och värdigt. Skötarna ska ha möjlighet att närvara fram till avlivningsmomentet och man ska i största mån sköta allt så naturligt som möjligt. Man kan till exempel låta djuren gå från mörker till ljus och låta de gå utefter vilken rang de har i flocken.

Även grisarna och fåren får fri tillgång på grovfoder samt blir utfodrade med ekologiskt foder. Grisarna har möjlighet att böka runt utomhus året om och under sommaren kan de beta fritt och svalka sig i gyttjebad. Kultingarna och lammen ska få vara kvar hos mamman länge och även här ska slakt ske lugnt och värdigt.

Hönsen på KRAV-gårdar får ekologiskt foder och rotfrukter eller annat grovfoder. De ska kunna krafsa, sandbada och picka mask och gräs utomhus. De får röra sig fritt inomhus i dagsljus med max 7 höns per kvadratmeter. De får även en pinne att sitta på och ett rede att lägga äggen i.

Mer information hittar du på KRAVs hemsida, http://www.krav.se.

Källor: 
http://www.krav.se/Om-KRAV/KRAV-markets-mervarden/God-djuromsorg/
http://www.krav.se/KravsRegler/101/

//Sofi



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0